Skip to content

Re:textile

”För en textilindustri som verkar inom planetens gränser”

Re:textile är ett projekt inom Science Park Borås som syftar till att utveckla nya designprinciper, affärsmodeller, och produktionssystem som möjliggör cirkulära flöden i textilbranschen.

Genom att skapa nya plagg utvecklade för att hålla länge genom att kunna lagas, omarbetas eller på annat sätt uppdateras öppnas möjligheter för helt nya affärsområden inom reparation, redesign och andra typer av tjänster som förlänger livet på plagget och skapar ekonomisk tillväxt.


Anna Lidström: ”Skitgrejer är bäst”!

Anna Lidström, konstnärlig ledare på re:textile, är designern som blivit så kallad influencer inom mode och redesign. Dessutom är hon doktorand inom hållbart mode vid Textilhögskolan och belönades med utmärkelsen Årets second hand-profil 2018.
Foto: Frida Winter/Vi.se och Kristine Lagerqvist

Det är därför inte förvåndande, men icke desto mindre ärofyllt, att tidningen VI (november 2019) uppmärksammar Anna Lidström i ett stort reportage om att våga gå sin egen väg, utmana normerna och se potentialen i det som andra ratar.

Foto: Science Park Borås

F/ACT Movement

Just nu är vi med och driver ett forskningsprojekt där vi ställer frågan – Går det att vara klimatsmart och samtidigt modemedveten?

Självklart! F/ACT Movement är en ny rörelse som vill inspirera till att göra nya hållbara val, utan att göra avkall på passionen för kläder och mode.

Vi valde ut 10 stycken modeintresserade personer med lika delar klimatångest. Vi kallar dem F/activister och under 6 månader genomgår de nu en slags shopping detox, men får samtidigt också möjlighet att på olika kreativa sätt aktivera innehållet i sina egna befintliga garderober.

Experter, inspiratörer, kreatörer, designers och föreläsare kommer att medverka på månadsträffar där F/activisterna berör olika teman inom hållbara modeval.

Du kan följa rörselsen på F/ACT Movements instagramkonto eller på sajten för F/ACT Movement.

F/ACT Movement är ett samarbete mellan Re:textile, Göteborgregionen och Swedish Fashion Council.

Parallellt skapar vi Re:Design Factory – en innovationsmiljö för prototyputveckling och genomförande av pilot-projekt med företag och innovatörer.