Skip to content

Re:textile

”För en textilindustri som verkar inom planetens gränser”

Re:textile är ett projekt inom Science Park Borås som syftar till att utveckla nya designprinciper, affärsmodeller och produktionssystem som möjliggör cirkulära flöden i textilbranschen.

Genom att skapa nya plagg utvecklade för att hålla länge genom att kunna lagas, omarbetas eller på annat sätt uppdateras öppnas möjligheter för helt nya affärsområden inom reparation, redesign och andra typer av tjänster som förlänger livet på plagget och skapar ekonomisk tillväxt.

F/ACT Movement

I 6 månader under 2019 var re:textile med och drev ett forskningsprojekt där vi ställde frågan – Går det att vara klimatsmart och samtidigt modemedveten?

Självklart! F/ACT Movement blev och är en ny rörelse som vill inspirera till att göra nya hållbara val, utan att göra avkall på passionen för kläder och mode.

Vi valde ut 10 stycken modeintresserade personer med lika delar klimatångest. Vi kallar dem F/activister och under 6 månader genomgår de nu en slags shopping detox, men får samtidigt också möjlighet att på olika kreativa sätt aktivera innehållet i sina egna befintliga garderober.

Experter, inspiratörer, kreatörer, designers och föreläsare kommer att medverka på månadsträffar där F/activisterna berör olika teman inom hållbara modeval.

Nu befinner sig re:textile i startgroparna för att ta F/ACT Movement till nästa nivå, där samverkan med lokala och regionala kommuner utgör kärnan.

Du kan följa rörelsen på F/ACT Movements instagramkonto eller på sajten för F/ACT Movement.

F/ACT Movement är ett samarbete mellan Re:textile, Göteborgregionen och Swedish Fashion Council.

Parallellt skapar vi Re:Design Factory – en innovationsmiljö för prototyputveckling och genomförande av pilot-projekt med företag och innovatörer.

Om Adrian Zethraeus – projektledare

Adrian är den passionerade projektledaren som driver re:textile framåt och den som har det övergripande ansvaret för projektets mål och budget. Men detta stoppar inte honom från att också vara involverad i de flesta delprojekten inom re:textile.

Adrian Zethraeus, Smart Textiles

Att arbeta med re:textile är meningsfullt och viktigt menar Adrian. Ett jobb som inte känns som ett jobb, utan en rolig och varierande utmaning med många intressanta möten. Inget projekt är det andra likt vilket gör det till ett väldigt stimulerande arbete.

Adrians önskan är att genom sitt arbete med re:textile göra mode synonymt med något meningsfullt, istället för en symbol för överproduktion, masskonsumtion och en livsstil bortom planetens gränser. I framtiden hoppas han att textilindustrin blir resurseffektiv, med ett fokus på att tillhandahålla stil, uttryck, funktion och värde för kunden, istället för ett fokus på att sälja nya saker så fort som möjligt.

Om Anna Lidström – konstnärlig ledare

Anna Lidström är konstnärlig ledare för re:textile och ett välkänt ansikte för många som är intresserade av second hand och redesign. I projektet arbetar hon bland annat med design- och prototyputveckling, workshops och föreläsningar.  

Anna Lidström, Smart Textiles

För Anna ligger stora delar av drivkraften i variationen som arbetet innebär och att kombinera akademi och bransch i ett och samma projekt. En annan bidragande faktor som gör att energin och viljan att förändra håller i sig är det stora nätverk inom modebranschen som re:textile byggt upp under åren. Ett nätverk som hon och de andra lutar sig emot för att orka kämpa för ett alternativt och ett mer cirkulärt sätt att arbeta med mode.