Skip to content

F/activister gav gamla plagg nytt liv

F/activister gav gamla plagg nytt liv

Den 2 maj var det remake-tema när F/activisterna träffades igen i projektet F/act Movement. Till den här träffen hade de fått i uppdrag att ta med sig egna plagg och ge dem nytt liv genom färgning, ombearbetning och digitala tryck med mera.

F/activisten Meya Haydon hade tagit med sig två tröjor och en klänning.

– Jag tänkte trycka något nytt på en av tröjorna och sy in klänningen, sa Meya Haydon innan träffen drog igång.

Kvällen gästades av Jennie Blomkvist, känd på insta under kontot @kollijox, som målade illustrationer på plaggen. Modestudenter från Textilhögskolan var på plats och hjälpte Re-textiles konstnärliga ledare Anna Lidström med Remake-akuten där hon ställde diagnos på ”sjuka” eller skadade plagg
och samlade in kläderna för att vårdas och förnyas till nästa träff. Representanter från Monki skötte färgning med tie-dye teknik.

Digitalisering av plaggen var också ett tema som Adrian Zethraeus, projektledare inom Re-textile, tog upp, och något som nu testas i branschen för att samla in data om hur och när plaggen används. I F/act movement har kläderna taggats med etiketter som f/activisterna scannar av med sin telefoner när de används. Tanken med experimentet och digitaliseringen förklarar Adrian såhär:

– Kunskap om hur plagg används, i vilka kombinationer och vilka plagg man väljer att laga eller uppdatera är en viktig del för att skapa ett nytt och hållbart system för modebranschen. Samtidigt kan hantering av data ligga till grund för nya affärsmodeller som, om de designas på rätt sätt, kan främja hållbart beteende hos konsumenten. Det långsiktiga målet är en symbios mellan visionen om det hållbara samhället och den kommersiella sektorn som bidar med sysselsättning och utvecklingskraft, säger Adrian.

Det blev en helkväll med mängder av aktiviteter som gav kläderna nytt liv. Fantasin och kreativiteten var hög och de sista F/activisterna lämnade Do-tank Center först vid halv elva.

Nästa träff är i juni och då ska gruppen fortsätta arbeta med att förlänga livet på sina plagg med bland annat lagning och klädvård.