Skip to content

Ny hållbar kollektion från Borås

Ny hållbar kollektion från Borås

Den numera Berlin-baserade designern Nhu Duong lanserar en limiterad kapselkollektion producerad av återvunna arbetskläder från Spendrups bryggeri. Kollektionen är tillverkad på Textilhögskolan i Borås i samarbete med Re:textile tillsammans med APLACE och funktionsdrycken The Naia Initiative.

Nhu Duong Foto: Rob Kulisek

Med kollektionen vill man visa att det går att producera en hållbar kollektion med hög modegrad lokalt i Sverige. Kollektionen, som döpts till ”Free From”, innehåller 15 olika plagg för dam och herr, varav de flesta kan bäras som unisex.

Merparten av materialet kommer från återvunna arbetskläder från Spendrups bryggeri i Grängesberg. Istället för att kasseras har arbetskläderna nu fått nytt liv genom Nhu Duongs kreativitet och Re:textiles kompetens i att skapa cirkulära flöden inom textilbranschen.

Utforskande hållbarhet
Bakgrunden till projektet är Nhu Duongs samarbete med Spendrups nya funktionsdryck, The Naia Initiative, som genomför initiativ med människor som inspirerar varumärket under projektnamnet ”Free From”.

Nhu har inom ramen för det samarbetet valt att utforska vilka möjligheter som finns att producera mode hållbart i Sverige idag, vilket ledde fram till ett samarbetsprojekt mellan Nhu, The Naia Initiative, APLACE och Re:textile

– Kollektionen utforskar frågor om funktionalitet inom mode genom att på ett lekfullt sätt applicera konceptet ”Free From”. Genom att återanvända arbetskläder och tekniska material från exempelvis krockkuddar, omvandlas textilierna genom att addera och ta bort funktionella element. Textilierna befrias från deras tidigare, utdaterade ändamål och får nytt liv. Resultatet blev därför en hybrid mellan dåtid och nutid, funktion och icke-funktion och mode och icke-mode. Vi har täckt över gamla loggor och slitage med grafiska tryck och vi har tagit vara på alla delar av plaggen, vilket gör att vi bara har producerat så mycket det finns material till, säger Nhu Duong.

Erfaren designer
Vietnamesiska Nhu är uppvuxen i Sverige, men bor och arbetar sedan flera år i Berlin. Hon har varit verksam inom modebranschen i över 10 år bland annat på hyllade modeföretaget Totême. Hon har designat kollektioner för Svenskt Tenn och Weekday, samarbetat med konstnärer som Karl Holmqvist och Wu-Tsang och har också deltagit i utställningar världen över.

Kollektionen släpps i samarbete med modebutiken Aplace, och kommer att säljas exklusivt i deras butiker och webbshop med start den 15 april. Priserna kommer att ligga mellan 500 och 5000 kronor.