Skip to content

Glad sommar önskar Smart Textiles!

Glad sommar önskar Smart Textiles!

Det har varit en spännande vår med en värld som öppnat upp sig igen, nästan som när städer väcks till liv på morgontimmarna. En härlig känsla och lite av en nystart på livet.

Nu ska allt kombineras: hybrider med digitala och fysiska möten där många personer som inte träffats i verkliga livet på länge samlas igen. Dessa nya kombinationer blir en utmaning där tekniken kräver lika mycket förberedelse som mötesinnehållet självt.

Trots bristen på fysiska möten har det dock hänt mycket i vår omvärld som påverkar textil- och modeindustrin. EU:s textilstrategi är ett exempel, en heltäckande strategi som omfattar allt från design med krav på reparation- och återvinningsmöjligheter redan från början, till materialkvalitéer som ska hålla över lång tid. Konsumtionsmönster och beteenden som måste förändras när ”Fast fashion is out of fashion” – ett nytt motto som nämns i strategin.

De 200 anslutna företagen i den nationella plattformen Textile & Fashion 2030 och därtill många efterfrågade företagsmöten, workshops och hackaton under våren är ett bevis på att omställningen till en mer hållbar industri är högst upp på agendan hos många. Det som för något år sedan fanns som en punkt på dagordningen eller det som någon enstaka person på ett företag ansvarade för, finns nu med i bolagsvisioner och är något som hela ledningsgruppen arbetar med.

Många projekt pågår för att möjliggöra denna omställning, där arbetet med projektet Mikrofabriker är ett exempel. Här undersöker vi nya tillverkningsmöjligheter och testar nya koncept.

Transparensprojektet som vi genomförde tillsammans med ett antal företag blev lyckosamt och ska underlätta för kunden att välja rätt.

Material- och teknikutveckling är viktiga delar för hållbarhet och cirkulär ekonomi. Tillsammans med ett stort antal engagerade företag och aktörer har vi bland annat arbetat med lin- och ullprojekt för att undersöka möjligheterna för alternativ lokal biobaserad råvara, eller bättre alternativ inom hälsa- och medicinområdet.

Smarta plagg som underlättar vardagen för dövblinda, IQ sock för att förhindra blodpropp och EU-projektet SmartX med airbagjeans som ett resultat är ytterligare exempel på projekt som än en gång bekräftar det unika med textil och möjligheterna att kunna integrera teknik i ett material nära kroppen.

Många av våra prototyper och spännande resultat med företag finns att beskåda i vårt Showroom som kommer att vara öppet under sommaren. Missa inte det!

Våren avslutar vi med ett rapportsläpp av Konsumtionsrapporten ”Future of Sustainability Mindsets in Consumers under Almedalsveckan. Träffas vi inte där önskar jag er en riktigt härlig sommar och ser fram emot en spännande höst!

Susanne Nejderås
Chef Smart Textiles och Textilstrateg vid Science Park Borås