Skip to content

Framåt för innovation och smarta textilier när EU-projekt summeras

Framåt för innovation och smarta textilier när EU-projekt summeras

Byxor med tillämpad airbag-teknik, plagg som övervakar rörelser i mänskliga leder och handskar som stärker greppkraft. Det är bara några av de projekt och innovationer som avhandlades under det livesända nationella slutseminariet av det EU-finansierade accelerationsprogrammet SmartX, där Smart Textiles är partner.

Moderator Marie Widén och projektsamordnare Lena-Marie Jensen

Den 17 mars träffades forskare, företag och projektledare från hela Europa digitalt för att göra bokslut av det tre år långa accelerationsprogrammet SmartX, som stöttat företag och start-ups med både coachning och medel för att ta sina smarta prototyper närmare en marknad.

Hela 13 aktörer från sju olika europeiska länder har varit med i teamet. Från svenskt håll har Smart Textiles varit projektpartner, med ett team bestående av projektsamordnare Lena-Marie Jensen och Linda Nydén, samt forskningsassistent Amelie Olesen.

– SmartX har visat hur viktigt samarbete är för att vi ska kunna bygga värdekedjor i Europa. Det har varit ett intressant och roligt projekt att vara en del av och det bästa är att communityn finns kvar efter att projektet avslutas, säger Lena-Marie Jensen och fortsätter: – Det jag tycker är fantastiskt är den nytta som människor kan ha av smarta textilier, från skyddsutrustning i MC-kläder till att vara någons öron och ögon. Under slutseminariet fick vi se fina exempel på det.

Stärkt textil innovation

SmartX omsätter närmare 50 miljoner kronor, där merparten kunnat avvaras för att finansiera hundratals projekt världen över med målet att förändra värdekedjor och stärka forskningen inom textil innovation. 25 projekt har blivit prisbelönta vilket enligt Judith Bosch, projektledare på European Technology Platform (ETP) som koordinerar SmartX, visar på en kraftfull inverkan på området nu och framåt.

Moderator för dagen var Marie Widén, som tidigare var en del av det svenska SmartX-teamet.

– Slutseminariet visade på en mängd inspirerande innehåll och fantastiska resultat från de projekt som presenterats. Agendan utgjordes av en blandning av talare från olika sektorer som på så sätt representerade ett brett spektrum av textil innovation. Med tanke på den kraft och inflytande som SmartX har, hoppas jag projekten lyckas provocera fram en utveckling av det smarta textilområdet ännu mer, säger Marie Widén.

Mer om programmet

SmartX är ett treårigt EU-finansierat program som ger små och medelstora företag samt start-ups i Europa möjlighet att ansöka om projektmedel samt att få stöd av coacher i programmet. 13 partners från sju olika europeiska länder har ingått i SmartX-konsortiet. Målet med programmet har varit att skapa nya affärer för smarta textilier och wearables.

Läs om SmartX här!