Skip to content

Annabelle, 6 år, går med hjälp av Smart Textiles superdräkt

Annabelle, 6 år, går med hjälp av Smart Textiles superdräkt

Annabelle Quinn, 6 år, från Melbourne i Australien har en cp-skada. Den gör att hennes muskler är så spända att hon har svårt att röra sig och framför allt att gå. Men med hjälp av Mollii-dräkten, som Smart Textiles varit med och utvecklat, så kan hon nu röra sig avsevärt bättre, det berättar Nine News Australia i ett reportage från augusti 2019.

-Den får mig att leka mer, säger Annabelle om dräkten i inslaget från Nine News Australia.

Annabelle brukar visa upp dräkten och dess funktioner på ett utbildningscentra för cerebral pares i sin hemstad. Med ökad rörelseförmåga och en stärkt självkänsla siktar hon nu på att delta i Melbourne Marathon i oktober, där målet är att gå de sista 100 metrarna iklädd Mollii-dräkten. Syftet är att samla in pengar till centrat.

Om Mollii:

Mollii, tidigare kallad Elektrodress, är en dräkt med integrerade elektroder för multifokal transkutan elektrisk nervstimulering (TENS eller TNS) avsedd att egenbehandla spasticitet till följd av Cerebral Pares eller stroke. Den har utvecklats tillsammans med Smart Textiles och forskargruppen inom medicinteknik vid Högskolan i Borås.

Dräkten kan beskrivas som ett tajt klädesplagg med elektroder. Elektroderna programmeras efter varje persons symptom. Syftet med dräkten är att den ska minska oönskade reflexer och stelhet och därmed göra det möjligt att förbättra rörelseomfång och funktionsförmåga.

Mollii lanserades på den svenska marknaden som medicinteknisk produkt i slutet av 2012 av hjälpmedelsföretaget Inerventions.

Mollii-dräkten finns att titta på i både barn- och vuxenstorlek i Smart Textiles Showroom i Textile Fashion Center i Borås.