Snart kan världens första algfärgade jeans bli verklighet
Framgångsrika försök har påbörjats inom EU-projektet LOCALITY och kan nu, genom Science Park Borås, Textilhögskolan och företaget Mounid, visa att algpigment går att användas som textilfärg i en process som liknar industriell tillverkning.
– Det är ett stort steg mot en hållbar textilindustri, där vi på sikt kan minska den årliga användningen av 80 000 ton fossilbaserad jeansfärg med giftfria alternativ, säger Nils-Krister Persson, docent vid Textilhögskolan och forskningsledare för den textila delen av LOCALITY.
Traditionellt har jeansfärgning förlitat sig på indigo, ett syntetiskt fossilbaserat pigment som kräver stora mängder vatten och energi att producera. I kontrast representerar mikroalger som textilfärg en betydligt mer hållbar lösning som både är giftfri och biobaserad. Mikroalger odlas i akvakultursystem vilket också kan rena förorenade områden.
Kan vara ett alternativ inom fem år
I sin ännu tidiga fas visar processen stor potential att förändra sättet att färga textilier i framtiden – och nu har alltså världens kanske första jeans färgats in med hjälp av Mounids algbläck.
– Vi står inför en stor utmaning när det gäller att minska vårt beroende av fossila bränslen. Vårt bidrag är att utmana de traditionella infärgningsmetoderna med naturliga och visa på att det finns en industriell relevans i processen, säger Nils-Krister Persson och fortsätter:

– Genom jeansen kan vi visa att algbaserad färgning inom fem år skulle vara ett konkurrenskraftigt alternativ och bana väg för en mer hållbar och miljövänlig textilindustri.
Tillsammans med textilingenjörer och tekniker vid Textilhögskolan har tyget färgats in med algbläck i en cold pad batch dyeing-teknologi – en textilfärgningsteknik som används för att färga tyg vid låga temperaturer, vilket skiljer sig från traditionella metoder som ofta kräver höga temperaturer.
– Vid infärgningen har vi använt oss av en utrustning som är jämförbar med de maskiner som används ute i industrin och vi kan se att det skulle vara fullt möjligt att skala upp processen, säger Anna Björkquist, textilingenjör vid Textilhögskolan.
Mikroalger – det nya normala?
Den algbaserade textilfärgen hämtas från svenska Mounid, som redan 2019 initierade ett projekt för att validera mikroalger som textilfärg genom Smart Textiles vid Science Park Borås. Därefter har fler projekt följt och företaget fokuserar nu på att utveckla giftfri algbaserad textilfärg, så kallat algbläck.
– Möjligheten att testa algbläcket i Textilhögskolans lokaler är oerhört värdefull.
Att färgen klarar viktiga parametrar som krävs är en bra förutsättning när vi fördjupar oss i LOCALITY-projektet. Målet är att förbättra förutsättningarna för att integrera mikroalger på industriell nivå i textilindustrin, säger Ida Näslund, grundare och VD för Mounid.
Härnäst väntar ytterligare studier för att förbättra färgäkthet och fler algarter, med andra färgegenskaper, ska undersökas.
Fakta
LOCALITY är en del av EU:s stora forsknings- och innovationsprogram Horizon Europe och dess delområde ”Hälsosamt hav och vatten till 2030”. Geografiskt inriktar sig projektet på Nordsjön och Östersjön, där överskott av alger är ett stort problem. 27 samarbetspartners från 12 olika länder kommer att tillsammans jobba för att utveckla cirkulära hållbara värdekedjor, sammankoppla industriella aktörer och ta fram olika typer av algbaserade produkter på marknaden. Det gäller allt från livsmedel, kemikalier, djurfoder och textilfärg. Smart Textiles och Textilhögskolan vid Högskolan i Borås har hand om den textila delen av projektet.