Skip to content

Smarta byxan minskar smärta hos nyopererade

Smarta byxan minskar smärta hos nyopererade

För den som nyss opererat höften är det viktigt att snabbt komma upp och gå, trots att det gör ordentligt ont. En ny innovation utvecklad av Smart Textiles och Textilhögskolan i samarbete med Karolinska Universitetssjukhuset har i tester visat sig minska smärta och användningen av smärtstillande. 

Obehandlad akut smärta kan riskera att bli kronisk, samtidigt som smärtstillande läkemedel kommer med biverkningar. Nu har forskare vid Textilhögskolan utvecklat en byxa med inbyggd elektrisk stimulering, som testats i kliniska studier på Huddinge Sjukhus, en del av Karolinska Universitetssjukhuset.

Nils-Krister Persson.

TENS, transkutan elektrisk nervstimulering, är i sig ingen nyhet, men det har inte tidigare använts på det här sättet. TENS används vid exempelvis förlossning och muskelvärk, genom att plattor med elektroder fästs på huden. Plattorna skickar svaga elektriska impulser till nerverna under huden, vilket blockerar kroppens smärtsignaler.

– Genom att bygga in elektroderna i ett klädesplagg blir hanteringen enklare, inte minst för patienten själv. Textil har ju den fördelen att den finns naturligt i vardagen och den är förknippad med trivsel, säger Nils-Krister Persson, docent vid Textilhögskolan och forskningsledare för Smart Textiles.

Minskar användningen av läkemedel

30 patienter som opererat höften lottades till vanlig behandling respektive behandling med TENS-byxor, berättar Paul Ackermann, professor vid Karolinska institutet som forskar om smärta, läkning och blodproppsbildning. Han är även ortopedkirurg vid Karolinska Universitetssjukhuset och tar främst hand om trauma-patienter, till exempel de som skadat sig vid fall eller varit med om en bilolycka.

Ett av syftena har varit att minska behovet av smärtstillande, alltså opioider. De skapar förvirring, illamående och magproblem för patienterna i dag, problem som ökar med stigande ålder. Dessutom skapar smärtstillande problem för patienterna att komma upp och komma upp och röra på sig efter operationen.

”Färdig produkt”

Resultaten av studierna har varit bättre än förväntat, berättar Paul Ackermann:

– Patienterna har mycket mindre smärta efter operation om de använder TENS-byxorna jämfört med patienter som inte har dessa byxor. Det är positivt för att man ska kunna introducera den här behandlingen för patienter som i dag endast får förlita sig på starka opiater.

Han beskriver hur patienterna med TENS-byxorna kunde röra sig mer, något som skulle kunna minska risken för blodproppsbildning och andra komplikationer, samt förkorta sjukhusvistelsen. Nu följs de lovande resultaten upp för att närmare studera när och hur länge behandlingen kan sättas in.

Nils-Krister Persson är mycket nöjd med utfallet:

– Med all respekt för att det behövs ytterligare utveckling så är det här en färdig produkt. Det är ibland svårt att fullfölja visionerna för framtidens sjukvård, men nu har vi nått dit. Det är jätteroligt och jag blir glad för att det är ett tydligt textilt bidrag.

Fakta

Projektet ”Lisa – vardagens närvarande äldreteknologi” är ett samarbete mellan Smart Textiles och Textilhögskolan, där prototyper utvecklades, samt Karolinska Universitetssjukhuset, som genomfört kliniska studier. Projektet har mottagit finansiering via Familjen Kamprads stiftelse.

Text: Lina Färm
Foto: Vasilios Bartziokas