Skip to content

Cirkulär designguide ska stärka användandet av svensk ull

Cirkulär designguide ska stärka användandet av svensk ull

Rätt använd är svensk ullfiber ett naturligt och hållbart alternativ – men i dag slängs mer än hälften av den ull som produceras i Sverige. Nu lanserar samarbetsprojektet The Swedish Wool Initiative en cirkulär designguide, framtagen av Science Park Borås, som ska hjälpa företag som vill använda svensk ull på ett hållbart och cirkulärt sätt.

Lena-Marie Jensen. Foto: Mattias Björlevik

Textil- och modeindustrin befinner sig i en omställning till en cirkulär ekonomi och ur ett cirkulärt systemperspektiv är svensk ull en värdefull resurs. Syftet med den nya designguiden från The Swedish Wool Initiative är att dela med sig av insikter och ge inspiration till alla som vill arbeta med svensk ull. Eftersom design, material och affärsmodeller är tätt sammanflätade täcker guiden både praktiska steg relaterade till design och produktutveckling, såväl som generiska aspekter av cirkulära affärsmodeller.

– Allt börjar i designfasen, där görs en massa val som kommer att påverka produktens kvalitet och hållbarhet genom hela livscykeln. Målet med guiden är hjälpa designers att använda rätt fiber till rätt applikation, för att på så sätt se till att produkterna håller längre och kan ingå i cirkulära kretslopp även efter sista användning, säger Lena-Marie Jensen, projektsamordnare vid Science Park Borås, och författare till guiden tillsammans med kollegan Linda Nydén.

Samarbete över hela värdekedjan

The Swedish Wool Initiative drivs sedan 2020 av Axfoundation och syftar till att skapa förutsättningar för svenska varumärken och leverantörer inom mode, outdoor och heminredning att få tillgång till konkurrenskraftig svensk ull av hög kvalitet.

Johan Sidenmark. Foto: Axfoundation

Under 2023 lanserade initiativet Sveriges första gemensamma klassificieringssystem för svensk ull – Svensk Ullstandard – och med den nysläppta designguiden finns nu ännu ett handfast verktyg som gör det enklare att ta vara på den svenska ullen.

– Vi vill skapa verklig förändring genom samarbete över hela värdekedjan. Genom nya arbetssätt och processer uppstår oväntade allianser som är avgörande för övergången till en hållbar och cirkulär textilindustri. För att satsa på regionala råvaror som svensk ull krävs öppenhet för innovativ produktutformning, och just det exemplifieras i vår designguide. Det är en guldgruva med konkreta tips från de som använder den fantastiska svenska ullen, säger Johan Sidenmark, projektledare för The Swedish Wool Initiative hos Axfoundation.

Svenska varumärken i framkant

Guiden delar även med sig av värdefulla lärdomar från svenska varumärken i framkant. Medverkar gör bland annat företagen Filippa K, Fjällräven, Klippan Yllefabrik och Tiger of Sweden, som alla är partners i The Swedish Wool Initiative och arbetar aktivt med svensk ull i sina produkter.

– Projektet har varit väldigt innovativt och spännande att vara en del av. Vårt mål är alltid att skräddarsy produkten så att den passar den svenska ullens kvaliteter, snarare än att forma fibern så att den överensstämmer med produkten, säger Madeleine Kawasaki, hållbarhets- och innovationschef på Tiger of Sweden.

Läs och ladda ner designguiden från The Swedish Wool Initiative här

Text: Science Park Borås
Foto: Anna Sigge/Science Park Borås

Fakta

The Swedish Wool Initiative är ett brett samarbete mellan aktörer från hela värdekedjan – från fårägare till svenska varumärken inom mode, outdoor och heminredning. Målet är att göra det möjligt för svenska varumärken och leverantörer att enkelt få tillgång till konkurrenskraftig svensk ullråvara av hög och jämn kvalitet. Genom praktiska lösningar, stärkt infrastruktur och förbättrad logistik bidrar initiativet till visionen om att noll procent av svensk ull går till spillo.

Partners: The Swedish Wool Initiative är ett samarbete mellan ett 20-tal organisationer. Axfoundation projektleder och samarbetar med bland andra; Filippa K, Fjällräven, Tiger of Sweden, Klippan Yllefabrik, Smart Textiles/Science Park Borås, IVL Svenska Miljöinstitutet, Chalmers Industriteknik, Circularista, LE Ullkonsult, Norrby gård, Västkustens Ullinsamling/CC Wool, Ullcentrum, Ullkontoret, Svenska Fårklipparförbundet, LRF och TrusTrace. I expertgruppen för projektet ingår Animalia, Norilia, Hushållningssällskapet Halland och Svenska Fåravelsförbundet. Projektet genomförs med stöd från Vinnovas område Hållbar industri.

Läs mer om The Swedish Wool Initiative

Läs mer om Svensk Ullstandard

Vill du veta mer om svensk ull? Den 15 februari håller The Swedish Wool Initiative ett öppet slutwebbinarium med lärdomar från projektet, mer info och anmälan via länken här.

Läs mer