Skip to content

ByBarb skapar klimatsmarta hårsnoddar genom återvunna gummidäck

ByBarb skapar klimatsmarta hårsnoddar genom återvunna gummidäck

Med stöd från Smart Textiles har företaget ByBarb Hair Accessories AB undersökt möjligheterna med att ta fram hållbara håraccessoarer som gör så lite avtryck på miljön som möjligt och som inte kompromissar på vare sig kvalitet eller funktion. Slutresultatet blev en hårsnodd – tillverkad av återvunna däck.


Hårsnoddarna som tagits fram är stickade med 62% polyamid och 38% elastan (där 98% av polyamiden är återvunnen). Resåren i hårsnodden kommer från en väl utvald familjeägd fabrik i Italien där hållbarhetstänket ligger i fokus och där olika återvunna material finns att tillgå för produktion, bland annat gummidäck.

– Tillverkaren vi hittade känns som den bästa möjliga. Hälften av deras energiförsörjning kommer från solpaneler på fabriksbyggnadens tak. De sourcar allt material inom en radie på tio mil från fabriken och de är väldigt intresserade av gemensam utveckling kring hållbara produkter, säger Hanna von Schantz, en av grundarna till ByBarb.

Bakgrunden till framtagandet av den klimatsmarta snodden är håraccessoarers negativa påverkan på klimatet. Håraccessoarer har blivit en utpräglad slit- och slängprodukt vars produktion är en stor del i den stora modeindustrin. Den största delen av världsproduktionen av håraccessoarer sker i Kina och Indien där miljöpåverkan kan kopplas till olika faktorer i värdekedjan.

Hanna von Schantz, en av grundarna till ByBarb Hair accessories.


– Inom modeindustrin börjar man se mer och mer hållbarhetstänk i form av nya material och cirkulära affärsmodeller, men inom håraccessoarer har inga sådana initiativ tagits. Hårsnoddar må vara en ”liten” produkt men den konsumeras och används verkligen i massor, så vi såg en möjlighet att tänka nytt och ville bidra till att hårsnoddar belastar miljön mindre negativt, fortsätter Hanna.

 

Kompetens via Smart Textiles

Anna Berglund, koordinator på Science Park Borås, har med möten och workshop stöttat och guidat ByBarb i processen med att ta fram en hållbar hårsnodd. 

– Det är verkligen roligt att företag intresserar sig för att skapa hållbar produktion och att vi kan hjälpa till med vår expertis som faktiskt gör skillnad, säger Anna.

En viktig faktor för ByBarb var att utbildas i verktyget framstegsmodellen som utvecklats av Textile & Fashion 2030. Modellen har hjälpt ByBarb att navigera genom den komplexa världen av textilproduktion och på så sätt hjälp till att göra välgrundade val längs vägen. Genom att använda framstegsmodellen har företaget fått en bra översyn över sitt hållbarhetsarbete och gett en större kunskap i utvärderingen av tillverkningsprocesser.

Nästa steg för ByBarb är att i höst kommersialisera hårsnodden och göra den tillgänglig för försäljning både hos återförsäljare och via deras egen webbshop.

Text: Victoria Hasselberg Garcia