Skip to content

Skolelever visar upp framtidens textilier i Smart Textiles Showroom

Skolelever visar upp framtidens textilier i Smart Textiles Showroom

Mellanstadieelever från den Internationella engelska skolan i Bromma har tillsammans med Smart Textiles tagit fram en utställning som handlar om framtidens textilier.

Miljö och hållbarhet har länge intresserat slöjdläraren Alexandra Kostrubala. Av den anledningen visade hon en video från Högskolan i Borås som handlar om smarta textilier för sina elever.

– Vi blev inspirerade, så barnen tecknade sina egna framtida textilier, säger Alexandra Kostrubala.

Utställning med bilder och filmer

Anna Berglund, ansvarig för Smart Textiles Showroom vid Science Park Borås var en av dem som figurerade i filmen. Hon blev kontaktad av Alexandra Kostrubala och en utställning började snart planeras. Anna Berglund ställde sig direkt positiv till idén:

– Det är kul att bland vetenskap, forskare, professorer och studenter möta hur barn tänker om framtidens kläder och miljön på ett entusiastiskt sätt, säger hon.

Anna Berglund och Alexandra Kostrubala.

Listan på uppfinningar som barnen kommit på är lång. Det är allt ifrån kläder som kan vara till stöd vid ryggsmärta till plagg med insydda spion-kit. Nu sitter cirka 60 teckningar uppe i Smart Textiles Showroom med textila idéer, tillsammans med en film där eleverna berättar om sina projekt.

Text och foto: Victoria Hasselberg Garcia


Utställningen finns att besöka i Smart Textiles Showroom i Textile Fashion Center mellan 24 april–11 maj.