Skip to content

Smarta textilier lockade fram kunglig nyfikenhet: ”Två nationer i framkant”

Smarta textilier lockade fram kunglig nyfikenhet: ”Två nationer i framkant”

Under ett statsbesök i Göteborg den 13 oktober fick det nederländska kungaparet Willem-Alexander och Drottning Máxima ta del av de senaste textila innovationerna från Smart Textiles.

Den 11–13 oktober besökte det nederländska kungaparet Willem-Alexander och Drottning Máxima Sverige, guidade av sina svenska kollegor Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia. Fokus under det totalt tre dagar långa statsbesöket låg på grön innovation och till den sista dagens besök i Göteborg var Smart Textiles specialinbjudna för att presentera det senaste från textilområdet för kungligheterna.

Flera av prototyperna som visades upp på Science Park Lindholmen, där kungligheterna tillbringade förmiddagen, har tagits fram i samarbete med holländska forskare. EU-projektet SUITCEYES, ett haptiskt kommunikationsplagg för personer med dövblindhet, är ett samarbete med bland annat tekniska universitetet i Eindhoven och demonstrerades genom den högteknologiska klänning som designats och tillverkats i DO-Tank Center.

En annan av Smart Textiles innovationer, den textila muskeln som kan dra ihop sig med hjälp av elektriska signaler, väckte stor nyfikenhet hos kungaparen, och är även den ett delvis holländskt samarbete genom universitetet i Twente.

Loopade eventkläder imponerade

Kungaparen fick även se exempel på mer marknadsnära innovationer. Potentialen hos Skogens Tyg – textilier av pappersfibrer – visades upp i form av en pappersklänning tillverkad av 100 procent svensk skog. Även de loopade eventkläderna gjorda av återvunna vårdkläder och designade av Stina Randestad inspirerade med sina reversibla tryck och cirkulära egenskaper.

– Tänk att gå in i ett rum och sen komma ut ur det med en helt ny design? mumlades det hänfört mellan kungaparen.

”Två nationer i framkant”

Deltog från Science Park Borås gjorde textilstrateg Susanne Nejderås, Smart Textiles forskningsledare Nils-Krister Persson samt DO-Tanks innovationstekniker Amelie Olesen. Presentationen gjordes på önskemål av Länsstyrelsen och Utrikesdepartementet, som arrangerade statsbesöket i Göteborg.

– Det är väldigt roligt att de ville bjuda in oss för att visa upp vår forskning, säger Susanne Nejderås. Sverige och Nederländerna är två nationer i framkant när det kommer till omställningen av textilindustrin, och det märktes på intresset från såväl de svenska som de nederländska kungligheterna.

Foto: Vasilios Bartziokas
Text: Christian Naumanen