Skip to content

Nyinrett och välfyllt showroom väntar på att kunna öppna igen

Nyinrett och välfyllt showroom väntar på att kunna öppna igen

Prototypen Swedish Steel Denim.

Tre nya prototyper och ett nyinrett Smart Textiles Showroom på Science Park Borås. Nu hoppas bara på lättnader i restriktionerna på grund av coronapandemin för att kunna slå upp dörrarna för besökare igen.

Senast i raden av prototyper är ”Swedish Steel Denim”, ” LumeoLoop™ Attachment” och ”Imogo Blue Skirt”.

Swedish Steel Denim är en byxa och jacka framtagna i ett projekt där syftet var lyfta fram alternativa råmaterial inom textilindustrin tillsammans med stålindustrin. Materialet har en väft i rostfritt stål och en varp i bomullsgarn. Materialet har vävts på Textilhögskolan och sedan har plaggen tillverkats i designern Naim Josefis studio i Stockholm.

Prototypen LumeoLoop.

LumeoLoop är en 3D-printad knapp för bärbar elektronik i smarta textilier, som gör att behovet av kablar elimineras och möjliggör snabb fastsättning och borttagning. Knappen monteras på ett material av stickat konduktivt garn.

Prototypen Imogo Blue Skirt.

Imogo Blue Skirt är en kjol i satintyg som har färgats i en färgningsprocess, utvecklad vid Textilhögskolan och Smart Textiles vid Science Park Borås i samarbete med företaget Imogo. Tekniken gör att det går att minimera förbrukningen av både vatten och kemikalier.

Vi frågade Anna Berglund, koordinator inom Smart Textiles vid Science Park Borås och ansvarig för Showroom, om vad som pågått där under nedstängningen.

– Vi har passat på att ändra om inredningen och skyltat om. Under pandemin har vi tyvärr fått ha stängt och inte haft några bokade visningar. Däremot har vi gjort en digital visning för studenter i en kurs vid Textilhögskolan och har gjort en till Forskarfredag i höstas.

Hur brukar det se ut med besök ett pandemifritt år?

– Vi brukar ha cirka 9000 besökare per år.

Vilka slags prototyper brukar väcka mest intresse och frågor från besökare?

– Det är sådana prototyper som berör och som besökaren kan relatera till, exempelvis de som är kopplade till medicinteknik, som en stickad stent. Stentar används för att vidga förträngda blodkärl. Problemet med traditionella stentar är att de sitter permanent i kroppen, vilket kan leda till utveckling av ärrbildning och på nytt blockera blodflödet. Med denna stickade stent är det möjligt att repa upp och ta bort när väl blodkärlet har vidgats och läkt.  Och så elektrodressen Mollii, som används för elektrostimulering av utvalda delar av kroppen för personer som har besvär med ofrivilliga muskelspänningar, så kallad spasticitet.

– Andra material som väcker stort intresse är de som interagerar med besökaren till exempel en interaktiv bordsduk, som ger ifrån sig ljud när besökare rör vid det och textil med fiberoptik, som ändrar färg och material om ändrar sig vid värme/kyla. Likaså är helt nya som till exempel kläder tillverkade av papper och metall intressanta.

Vanliga frågor som besökare ställer vid visningarna är vad guiden själv tycker är mest spännande i Showroom, vilket material som är mest hållbart och vilka processer som används vid framtagning av olika material.

Vad ser du främst fram emot när restriktionerna på grund av pandemin lättar?

– Att åter få visa upp vårt fina Showroom. Vår förhoppning är att vi ska kunna ha öppet i samband med firandet av Borås 400 år på Textile Fashion Center planerar att ha öppet i september, men vi följer restriktionerna och än gör dessa att det är oklart om vi ta emot besökare då.

Om Smart Textiles Showroom

2010 såddes fröet till ett utställningsrum på Textilhögskolan som då låg på Bryggaregatan i Borås. Rummet fick sedan namnet Textila Materialbiblioteket. 2013 flyttades det till Textile Fashion Center och bytte namn till Textile Showroom. Något år efter det ändras namnet igen till nuvarande Smart Textiles Showroom. Från och med 2013 började räkning av antal besökare. I dag finns här totalt 455 stycken prototyper.

Text: Solveig Klug
Foto: Smart Textiles Showroom

Publicerat: 2021-06-01