Skip to content

ForskarFredag ger virtuell visning av Smart Textiles Showroom

ForskarFredag ger virtuell visning av Smart Textiles Showroom

Högskolan i Borås slår upp de digitala dörrarna och bjuder in till vetenskapsfestivalen ForskarFredag den 27 november.
I sedvanlig ordning lånas forskare ut och allmänheten välkomnas till en virtuell visning av det senaste inom textil forskning, i Smart Textiles Showroom.

Vanligtvis hålls ForskarFredag den sista fredagen och lördagen i september. I år har evenemanget flyttats till 27–28 november, med anledning av Covid-19-pandemin. Nytt för i år är att elever och allmänhet möter högskolans forskare via Zoom och Youtube.

– Besökarna kan tryggt ta del av programmet från sin soffa eller från sitt klassrum. Vi försöker se positivt på omställningen då det möjliggör att nå ut till fler och öppnar upp för att tänka mer kreativt kring hur vi tillgängliggör programpunkterna. Sen är det såklart tråkigt att vi tappar det fysiska mötet, möjligheten att träffa andra som är intresserade. Men vi kompenserar detta genom att låta besökarna ställa frågor, säger eventkoordinator Jonas Martinsson.

Från plast till konspirationsteorier

ForskarFredag arrangeras i hela landet och samordnas av föreningen Vetenskap och allmänhet. I år med temat Forskning för en hållbar framtid, vilket passar Högskolan i Borås mycket bra. Science Park Borås med verksamhetsområdet Smart Textiles, som är en del av Högskolan i Borås, är glada över att kunna erbjuda ett besök i det nyrenoverade Smar ttextiles Showroom.

– Högskolan i Borås har starka forskningsmiljöer som arbetar för en hållbar värld, till exempel genom att minska textilindustrins miljöpåverkan och att hitta nya sätt att utnyttja alla de sopor som vi människor slänger, säger Jonas Martinsson, eventkoordinator vid Högskolan i Borås.

Under programpunkten Låna en forskare kommer olika forskare göra digitala-besök hos skolklasser i Sjuhärad. I år medverkar sju personer som berättar om sin forskning och vad de gör en vanlig dag på jobbet. Deras forskning handlar om alltifrån plast och klimatsmarta sätt att färga textil, till konspirationsteorier på internet och om hur appar kan hjälpa oss att shoppa mer hållbart.

Svara på kluriga frågor

Det blir också en streamad visning av Smart Textiles Showroom, där tittarna får ta del av det senaste inom textil forskning, möta några av högskolans forskare och svara på en och annan klurig fråga. Till exempel visas textila muskler, tyg som lyser och kläder tillverkade av papper.

– Det kan bli en ögonöppnare för de breda användningsområden som textilier har i vår vardag och hur textil faktiskt kan lösa stora problem i världen, samtidigt som vi hoppas få många spännande frågor, säger Jonas Martinsson.

Läs mer

Hela programmet för ForskarFredag 2020 på Högskolan i Borås

ForskarFredag samordnas nationellt av Vetenskap & Allmänhet och arrangeras som en del av den europeiska vetenskapsfestivalen European Researchers’ Night.
Läs mer om ForskarFredag i hela Sverige (extern länk)