Skip to content

Brittisk tankesmedja lyfter projektet Skogens tyg

Brittisk tankesmedja lyfter projektet Skogens tyg

I en artikel från den 27 oktober 2020 kriver Fashion Roundtables, en politiskt obunden brittisk tankesmedja inom modebranchen, om Smart Textiles-projeket Skogens tyg och forskningen kring hållbara plagg gjorda av svensk skog.

Anna Berglund, kkordinator för Skogens tyg på Smart Textiles
Anna Berglund, koordinator på Skogens tyg/Smart Textiles
Foto: Högskolan i Borås/ Anna Sigge

Ur artikeln:


Har du någonsin klätt dig ut som en mumie på Halloween, inrullad i minst två rullar toalettpapper lindade runt varje centimeter av din kropp, vilket i sin tur gör det omöjligt att röra sig eller sitta eller, du vet, besöka toaletten? Det är så jag föreställt mig hur det är att ha på sig papperskläder. Men det stämmer inte.

Ett forskningsprojekt med namnet Skogens tyg pågår vid Högskolan i Borås. Denna treåriga studie är ett samarbete mellan flera redan etablerade svenska företag för att skapa ett hållbart producerat tyg, tillverkat av papper.

– Vi har lyckats göra garn av papper och några pilotplagg”, säger Tor Ahlbom på Svenskt Konstsilke, en av medarbetarna bakom projektet och företaget bakom själva garntillverkningen. Fram tills nu har bara pilotplagg gjorts och för speciella tillfällen. Ett exempel var när en av fanbärarna bar en klänning gjord av en tidig prototyp av papperstyget vid Nobelmiddagen 2017.

– Strukturen är nästan denimliknande, och jag använder och tvättar min jacka precis som med en vanlig jeansjacka. Vi har lyckats med vad vi ville hittills, säger Tor Ahlbom.

Skogens tyg har också skapat intresse bland inredningsföretag.

– Det är slitstarkt och mer hållbart än andra tyger, säger Anna Berglund, koordinator för Skogen tyg på Smart Textiles.

– Om vi ​​till exempel skulle kunna ersätta bomullen i interiörprodukter, där ett tyg måste vara mer robust än bomullsmjukt, skulle det vara så mycket bättre för miljön, säger Anna Berglund.


Läs hela artikeln här (på engelska)