Skip to content

Krönika: Historiska händelser och det nya normala

Krönika: Historiska händelser och det nya normala

Efter en 3 månader lång total lockdown kom sommaren och ett långsamt öppnande av verksamheter och inrättningar som en befrielse. I Kalifornien levde vi på frihetskänslan och sommaren inleddes med ett leende där vi fick börja träffa andra människor om än i begränsat antal. George Floydtragedin och Black Lives Matters-demonstrationerna tog sedan vid och blev en stor del av vardagen. En tuff tid för USA och speciellt Kalifornien då covid-19 fallen ökade igen i mitten av sommaren.
kvinna sitter på mur med benen i kors

Sommarskolorna hade nyligen öppnat som ett led i sociala åtgärder för barnen. Restauranger, gym och salonger fick snabbt nya direktiv där man fick stänga alternativt flytta ut sin verksamhet utomhus. Det kan tyckas enkelt gjort i det varma vädret, men att färga håret på en parkering gjorde att miljöorganisationer och fackförbund kom med nya begränsningar. De stora tech-bolagen, som Facebook, Apple och Google, var tidiga med att förlänga distansarbete fram till mitten av 2021 och man inser att det kommer ta tid för USA att komma vidare och ur pandemin.

Två starka grupperingar är utmärkande, de som är riktigt rädda och de andra som anser att man måste börja öppna upp landet mer för att komma vidare. Det finns starka krafter i båda grupperna som driver på i sociala medier och skapar debatt. Och som om denna långdragna process inte var tillräcklig drabbades Kalifornien av historiska bränder lagom till skolstarten. Friheten vi kände med att kunna gå ut försvann genom den omfattande rökutveckling och det för tankarna till de stora industristäderna runt om i världen som lever med detta till vardags.

Kulturen i Silicon Valley har präglats mycket av att kunna mötas i spontana och enkla sammanhang, i Palo Alto men också på campus vid de stora Universiteten Stanford och Berkley. De höga hyrorna i kombination med möjligheten att arbeta på distans gör att folk flyttar på sig. Det spekuleras en hel del kring det nya normala och hur denna kultur kommer förändras. Kan en digital omställning ersätta alla möten, hur kommer samarbeten skapas och utveckling drivas i framtiden? Vilken är den framtida Silicon Valleykulturen? Det är stora frågor som man ställer sig och jag ser det som ett privilegium att få vara mitt i detta historiska ögonblick som med all säkerhet kommer få stora konsekvenser för Silicon Valley, Kalifornien, USA och resten av världen.

Susanne Nejderås, Chef Smart Textiles