Skip to content

Fokus på Smart Textiles i ny tv-serie med David Sundin och Emma Frans

Fokus på Smart Textiles i ny tv-serie med David Sundin och Emma Frans

I en ny tv-produktion, som är tänkt att sändas i höst, ska programledaren David Sundin och forskaren Emma Frans utforska innovativa saker som vi kan komma att omge oss med i framtiden. Ett av avsnitten, som bland annat ska handla om smarta textilier, spelades in hos Science Park Borås och Smart Textiles tillsammans med Nils-Krister Persson, forskare på Smart Textiles och ansvarig för Smart Textiles Technology Lab.
Kvinna och man går i en lärosal med symaskiner
Forskaren Emma Frans och komikern David Sundin under inspelningen av Framtiden runt hörnet

Det är lugnt och stilla i entrén till Textile Fashion Center den 10 juni när filmteamet från produktionsbolaget Nexiko kliver in, tillsammans med David Sundin och Emma Frans. Många av de som i vanliga fall jobbar i huset eller studerar på Textilhögskolan har antingen gått på sommarlov eller jobbar hemma.

Det går dock inte ta miste på den stjärnstatus som programledaren David Sundin skaffat sig. Hans medverkan i SVT-programmet Bäst i Test och Melodifestivalen har gjort honom välkänd hos de svenska barnfamiljerna, och kanske breddar han nu den publiken genom att vi i skrivande stund möts av nyheten att han dessutom är en av årets sommarpratare i P1.

En liten kille i 8-årsåldern, som sitter i en fåtölj utanför caféet i entrén, vänder på huvudet och får stora ögon när han inser att det är just David Sundin som faktiskt strosar runt och kikar på både konstverk och infoskärmar.

Japan byttes mot Borås

Från början var det tänkt att den blivande programserien, som fått arbetsnamnet Framtiden runt hörnet, skulle spelas in i både USA och Japan. Men coronapandemin gjorde att produktionsteamet fick tänka om, och nu uppmärksammas istället inhemska innovationer hos bland andra Science Park Borås och Tekniska museet i Stockholm.

Grundidén i programserien är att David Sundin och forskaren Emma Frans samtalar med experter och provar sig fram bland saker och prototyper som kan komma att användas av oss vanliga människor någon gång i en något sånär närliggande framtid. Till sin hjälp vid besöket hos Science Park Borås och Smart Textiles har de forskaren Nils-Krister Persson. Han är docent vid Textilhögskolan och ansvarig för Smart Textiles Technology Lab.

Nils-Krister Persson visar t-shirt i PVA

Det visar sig ganska snart att det blir svårt för produktionsteamet att välja bland alla de fascinerande produkter och prototyper som finns att se i Smart Textiles Showroom. Men slutligen väljer man att intressera sig för gardiner som ändrar färg, ett linne som mäter hjärtfrekvens och ett par 3d-printade skor. Man kikar också på textil som kan spela musik, en uppblåsbar cykelhjälm och en t-shirt sydd i PVA-tyg och som kan läggas på komposten när man inte vill ha den längre.

Från tanke till produkt

Under dagen pågår filmningen i ett rasande tempo. Förvånansvärt mycket sker utan manus. Programledarna får istället haka på Nils-Krister Perssons resonemang och utifrån det och producentens instruktioner föra samtalet framåt.

Producenten Carl Tofft, som bland annat belönats med Stora journalistpriset, jobbar koncentrerat med att förmedla sin inre vision om hur programmet är tänkt rent visuellt och att de medverkandes samtal ska hålla en stringent linje. Vilket ibland visar sig vara svårt när komikern David Sundin får utrymme att improvisera.

Efter flera timmar av inspelning i olika delar av de textila labben på Textilhögskolan och i Smart Textiles Showroom, och efter att ha duschat David Sundin med en PVA-t-shirt på, så är det dags för teamet att packa ihop och resa vidare till nästa location.

Man konstaterar nöjt att dagen i Borås varit spännande och imponerande och kanske var inte besvikelsen allt för stor över att det trots allt inte gick att resa till japan.


Framtiden runt hörnet som produceras av Produktionsbolaget Nexiko ska, om allt går som planerat, visas under hösten 2020 i en av de stora tv-kanalerna.

Här kan du läsa om Smart Textiles Showroom

Här kan du läsa mer om Textilhögskolan