Skip to content

Smart Textiles i Silicon Valley

Smart Textiles i Silicon Valley

Under våren har Smart Textiles verksamhetschef Susanne Nejderås, tack vare ett stipendium från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, befunnit sig i USA för att stärka verksamhetens internationella position. Med utgångspunkt från Nordic Innovation House i Palo Alto, Silicon Valley har Susanne haft många spännande möten och upplevelser. Veckovis har vi fått ta del av hennes reflektioner via Smart Textiles Linkedin. Nu har vi samlat alla hennes inlägg i denna artikel.

14 februari

I veckan återvände jag till Palo Alto och Silicon Valley och nu är familjen med vilket känns skönt och mer komplett. Igår var vi och besökte barnens nya skola i Menlo Park vilket känns spännande. Mitt arbete vid Nordic Innovation House – Silicon Valley fortsätter och nu jobbar vi intensivt med urvalet av ansökningar till acceleratorprogrammet Tech Incubator (TINC). Programmet, med finansiering från Vinnova, är en möjlighet för start-ups att få hjälp med bland annat affärsutveckling, pitchträning, nätverksbyggande och förståelse för kapitalanskaffning.

21 februari

Silicon Valley har verkligen allt och jag tror att alla som kommer hit upplever detsamma. Teknik i framkant, entusiastiska människor och en stark finansiering. Det senaste inom AI, blockchain, 3D printing och VR finns här. Nya möjligheter som kräver nya arbetssätt, nya normer och skapar en annan verklighet. Den som sa att ”Silicon Valley is not a location, it is a mindset” har rätt. Det mesta finns och jag kommer dela med mig av mina upplevelser här.

28 februari

Nordic Innovation House – Silicon Valley möjliggör till många möten med intressanta människor. Ett spännande företag jag träffade i veckan är IPscreener. Deras affärsidé bygger på att analysera innovationer och patent. Genom AI-teknik och en databas bestående av över 60 miljoner patent, har de utvecklat en plattform som jämför befintliga patent med innovationen. Tidigt upptäcks då likheter och stora utvecklingsbesparingar kan göras. TINC och Vinnova har spelat en viktig roll för denna svenska start-up som nu har flera stora internationella kunder.

6 mars

Beläget i den ikoniska färjebyggnaden med panoramautsikt över bukten i San Francisco finns en häpnadsväckande och ny mötesplats. SHACK15 är skapad för att vara den dynamiska porten till San Franciscos entreprenörslandskap och här finns arbetsytor, konferensrum, lounge och egen restaurang i toppklass. På veckobasis kommer jag arbeta härifrån då Nordic Innovation House – Silicon Valley är en del av miljön. SCHACK 15 är ett gränssnitt för entreprenörer, investerare och forskare som alla har en passion för nya möjligheter och jag ser fram emot spännande möten här.

Schack 15, San Fransisco
Foto: Susanne Nejderås

13 mars

Palo Alto, hjärtat i Silicon Valley, är en stad som siktar högt. Google, Apple och många fler har sitt ursprung här och man är känd för sin unika innovationskultur. Och man lever som man lär, vilket är intressant. Det finns en öppenhet till ny teknik och en drivkraft framåt att ta nästa steg på mot det nya.

Idag är var tredje bil som köps i staden en elbil och solenergi används på flera ställen. Palo Alto har fått utmärkelsen att vara den stad i USA som är mest öppen för ny teknik och siktet är nu att bli den mest hållbara staden i landet.

20 mars

År 1873 korsades vägarna för en judisk köpman och en skräddare med idén att förlänga livslängden på mäns arbetsbyxor genom metallnitar. Det var grunden till de blå jeansen och Levi Strauss & Co. födelse. Utställningen ”Levi Strauss: A History of American Style” arrangeras av The Contemporary Jewish Museum och berättar historien om en invandrare och en affärsman vars livslånga engagemang för familj och samhällsliv var grundläggande för San Franciscos historia. Engagemanget genomsyrar företaget där fokus sedan starten varit hållbarhet.

”Levi Strauss: A History of American Style”
Foto: Susanne Nejderås

27 mars

Kontrasten är stor! I och med coronapandemin har det gått från en aktiv stad till order om ”Shelter-in-place” med folktomma gator. Den öppna och unika innovationskulturen har ersatts av människor oroliga för att komma för nära då ”social distancing” gäller med minimum 6 feet. Får man gå ut med hunden och cykla är frågor som ställs. Att få uppleva denna känsla inifrån landet som är känt för sin öppenhet är ett mentalt och socialt experiment. Anmärkningsvärt är hur Sverige uppfattas i denna situation då man vanligtvis upplevs mer sluten och nu istället tagit en omvänd roll.

3 april

Igår deltog jag på en spännande konferens arrangerad av Stanford HAI (Human-Centered Artificial Intelligence). Planerad med tema AI och 800 deltagare men blev istället en virtuell konferens med över 10 000 deltagare på temat COVID-19 och AI. Man kartlade hur olika länder hanterat situationen med allt från kontroll, isolering och vinkeln på samma information; positiv eller negativ. Prof. Michele Barry avslutande ord betonade vikten av att människor och djurs hälsa i samspel med miljömässig hälsa är avgörande för en framtida värld.

9 april

Missa inte höstens spännande WEAR-konferens i San Francisco med temat ”Exploring the Fusion of Textiles and Technology Through Wearables”. Bland många intressanta talare har jag fått äran att dela med mig av vårt arbete inom Smart Textiles och Science Park Borås. Den årliga WEAR-konferensen samlar viktiga aktörer inom området smarta textilier och bärbar teknik för branschöverskridande utbyten. Konferensen presenterar de senaste nyheterna inom smarta textila innovationer, bärbara tekniska textilier inom hälso- och sjukvården och mycket mer.

17 april

Många företag, små som stora kämpar i skuggan av Coronapandemin. Flera har en minskad försäljning uppemot 80% vilket gör det svårt att överleva i en kris som denna och då gäller det att ha en unik affärsidé. Genom mitt Fellowship har vägarna korsats mellan mig och en spännande person här som vid sidan av sitt MedTech-bolag även driver ett spännande klädföretag, ScandiAnna. Plaggen kommer från Skandinavien och bygger på hållbarhet och klassisk design för att kunna användas över lång tid. För en dag fick jag rycka in som modell vilket var riktigt roligt.

24 april

Igår deltog jag i det första webinariet i den nya seminarieserien ”Bifrost Talks” arrangerat av Nordic Innovation House – Silicon Valley med syfte att ge vägledning i att hantera och lyckas i den rådande situationen. Dagens ämne fokuserade kring affärsmässig riskhantering i en ny kontext där det nya normala kommer vara något annat. Key Note Speakers Tristan Kromer och Nick Noreña belyste vikten av att revidera visioner, arbeta med scenarioplanering och inte lägga för mycket tid på att överanalysera en framtid som ingen idag kan förutse.

Digitala webinarium, en ny verklighet under våren

8 maj

I väntan på att Kalifornias reopening besökt jag i veckan Embassy of Sweden in USA och House of Sweden i Washington för att se en enastående utställning. En virtuell version invigdes nyligen av Utrikesminister Ann Linde och den kan varmt rekommenderas. Utställningen, Papier by Bea Szenfeldt & Stina Wirsén, beskriver mötet mellan spektakulär papperskonst och lustfyllda målningar. ”Grief” berörde mig mest. Installationen handlar om sorg och återspeglar den tomhet som uppstår efter att ha förlorat ett barn.

15 maj

Denna vecka riktade jag min utblick mot the National Nordic Museum, Seattle för att delta i Nordic Innovation Summit 2020. Innovatörer, beslutsfattare och företag från de nordiska länderna och nordvästra USA samlades för att diskutera ämnen som hållbart ledarskap, möjligheter med 5G och Med Tech Innovationer. Det var en välarrangerad summit med många intressanta talare bland annat från Scania Group, Houdini Sportswear och HackerOne. Att konferensens moderator och hållbarhetsprofessor Robert Strand tog med oss på en rundtur i museet var en uppskattad bonus.

29 maj

Den digitala utvecklingen har verkligen tagit stora steg framåt. Vi undrar alla hur det nya normala kommer att se ut. Facebook, som har sitt stora huvudkontor här i Menlo Park, säger att så många som 50% av de anställda kan arbeta på distans inom de närmaste fem till tio åren. Genom att erbjuda anställda denna möjlighet kan man nå kompetens utan geografisk begränsning och samtidigt tillmötesgå de anställdas önskemål om mindre resande. Twitter har gjort ett liknande uttalande. Intressant att se vilka följdeffekter detta skapar.

Facebooks högkvarter i Menlo Park

5 juni

I veckan deltog jag i två webinars. Det ena arrangerades av Royal Swedish Academy of Engineering Sciences och det andra av Stanford University. Min reflektion är att i det svenska perspektivet ligger fokus kring företagens framtid och vad som kommer att krävas för återhämtning. Fokus i den amerikanska dialogen är mot antal COVID-19 tester som görs, investering som krävs för vaccin och hur höstens val kan komma att påverka situationen. Det är intressanta skillnader där Sveriges fokus ligger bortom pandemin medan USAs fokus fortfarande är mitt i krisen.