Skip to content

Den gula klänningen får sällskap – H&M lanserar blå uppföljare 

Den gula klänningen får sällskap – H&M lanserar blå uppföljare 

Det har gått sex år sedan företaget Re:newcell, i ett svenskt samarbete med bland annat Smart Textiles, tog fram en gul klänning stickad av textilfibern Circulose från återvunna blåjeans. Klänningen var världens första klädesplagg i återvunnen bomull, men snart finns det många fler runtom i världen. Idag lanserade modeföretaget H&M en klänning baserad på textilfiber från återvunna jeans.

I Smart Textiles Showroom vid Science Park Borås visas ”Den gula klänningen” upp för nyfikna besökare. Klänningen är tillverkad av Circulose, en textilfiber som skapas av gamla kläder med högt innehåll av cellulosa (såsom bomull och viskos). Klänningen är ett resultat av samarbetet mellan företaget Re:newcell, Smart Textiles, Wargön Innovation och Svenskt Konstsilke.

Genombrottet kom för sex år sedan, då man med hjälp av ny teknik lyckades återvinna fibrer från bomullsplagg till perfekta, nya textilfibrer. Tekniken var banbrytande och öppnade upp för nya innovativa lösningar att ta tillvara på resurser och kan fungera som ett sätt att förändra det faktum att en stor del av världens utslitna bomullskläder hamnar på soptippen.

V-ringad långklänning, H&M CONSCIOUS EXCLUSIVE Foto: H&M

Den 26 mars lanserade H&M en ny kollektion, och i och med detta blir materialet för första gången tillgängligt för den enskilda konsumenten och ”Den gula klänningen” har fått sällskap. Plagget är en V-ringad blå klänning som vävts med bland annat Circulose. Klänningen säljs exklusivt online för 1299 kr.

Foto: Anna Sigge

-Fantastiskt roligt att vara en del av Re:newcell innovationsresa genom bland annat ”Den gula klänningen”. Att bidra till att goda idéer växer och utvecklas gör vårt jobb på Smart Textiles meningsfullt. Det är många bitar som ska falla på plats, och det har Re:newcell och Circulose lyckats väldigt bra med, kommenterar Lena-Marie Jensen, projektledare vid Science Park Borås.

Läs mer om Smart Textiles Showroom
Se den V-ringade blå klänningen här (extern länk)
Läs mer om Circulose på H&Ms hemsida (extern länk)
Läs mer om Den gula klänningen här (extern länk)
Lyssna på podden Bioeco om Den gula klänningen (extern länk)