Klädkonsumtion – ett missbruk? Se filmen här
Här kan du se livesändningen från seminariet ”Från missbruk till återbruk – ta makten över din garderob” som hölls i Almedalen den 2 juli. Det handlar om hur ett köpstopp på sex månader påverkade deltagare i ett forskningsprojekt och vilka nya möjligheter som öppnades upp för dem.
Kan klädkonsumtion vara ett missbruk och hur tar vi oss i så fall ur det? Tio vanliga människor med olika delar klimatångest valdes ut att delta i forskningsprojektet F/act Movement.
I genomsnitt slänger svenskarna 14 kilo kläder per år. Samtidigt överproducerar modeindustrin i snitt ett och ett halvt klädesplagg för varje plagg som säljs. Hur kommer vi ur den här onda cirkeln med ett konsumentbeteende som närmast kan beskrivas som ett missbruk? Förändringen börjar i hjärtat hos individen i övertygelse om att vilja något annat för ett större syfte.
Så vad händer med en individs tankesätt när hen slutar handla nya kläder? Tio utvalda deltagare i forskningsprojektet F/ACT Movement fick genomgå en shopping-detox under 6 månader.
Under seminariet delar en av deltagarna med sig av sina erfarenheter, hur köpstoppet påverkat henne och vilka nya möjligheter som öppnat sig. En panel med representanter från bland annat modeindustrin, forskning och frivilligorganisationer diskuterar hur beteendeförändring hos individen kan bidra till hållbara konsumtionsmönster i samhället.
Deltagare:
Anna Lidström, konstnärlig ledare för Re:textile
Anna-Carin Abrahamsson, f/activist
Anna-Karin Dahlberg, hållbarhetschef för Lindex
Lisa Book Taube, hållbarhetschef för Sellpy
Nina Adler, hållbarhetskommunikatör för Myrorna
Petra Kyllergård, psykolog och VD vid Borås Psykoterapiinstitut AB
Susanne Nejderås, plattformsledare, Textile & Fashion 2030
Moderator:
Maria Lagerman, konsult för hållbar och cirkulär affärsutveckling – fokus hållbart mode