Skip to content

Lyssna på smarta textilier

Lyssna på smarta textilier

Vad är smart textil och vad kan vi vänta oss i framtiden? Det och mycket annat pratar Mats Johansson, ansvarig för Prototype Factory på Smart Textiles, om i podden Hej Framtid!

Poddserien Hej Framtid! handlar om tekniska innovationer som på något sätt kommer att förändra hur våra liv ser ut i framtiden.

I avsnittet berättar Mats Johansson för producenten och programledaren Lena Gumaelius om de smarta textiliernas värld och vilken betydelse de kan komma att få, både för mode- och möbelbranchen, vår miljö och sjukvård.

Mats Johansson kommer ursprungligen från industrin där han jobbade med produkt- och processutveckling. Han har bland annat varit med och utvecklat de första funktionella regnplaggen, tyg till airbags och material till den uppblåsbara cykelhjälmen Hövding.

2010 anställdes Mats på Textilhögskolan i Borås. Han undervisade mycket kring hållbarhet och miljöfrågor och det var intresset kring de frågorna som tog honom till Smart textiles.

På Prototype factory lotsar Mats organisationens projektledare, uppfinnare och företag så att de tillsammans kan nå fram till färdiga prototyper och nya material med nya möjligheter.

Podden produceras av Lena Gumaelius som är universitetslektor på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.

Lyssna på Hej Framtid! här