Skip to content

Föränderlig gardin från Smart Textiles i kongresshuset

Föränderlig gardin från Smart Textiles i kongresshuset

Vid invigningen av Borås Kongress kunde besökare för första gången se gardinen ”Gradient weave” – första delen av ett forskningsprojekt om hur ljus påverkar design.

”Det skimrande uttrycket av metall i Gradient weave fångar ljuset under dygnets timmar och årets säsonger, designad för ett föränderligt uttryck under dagens gång. Den delikata, geometriska strukturen skapar olika mönster beroende på ljusets vinkel och gör materialet mer eller mindre synligt från utsidan.”

Det är en del av beskrivningen av gardinen som visar hur smarta textiliers karaktärsdrag kan förändras under tid genom ljusets påverkan. Genom att belysa råmaterialens föränderliga natur omfamnas materialens förmåga att förändras istället för att de ses som statiska.

Gardinen är vävd av koppar som övergår i rostfritt stål som smälter samman med marmorgolvets gråa struktur. Över tid kommer metallerna att skifta färg, till exempel kommer kopparn genom oxidation att skifta mot grönt, och ge gardinen ett nytt uttryck.

Gardinens omtag är vävt av svenskt pappersgarn i kombination med koppar och rostfritt stål, och har ett horisontellt mönster som speglar gardinens design.

Gardinen ”Gradient weave” är en del av ett forskningsprojekt inom Smart Textiles Design Lab som ska undersöka föränderlig design och material. Syftet är att öppna en dialog kring dynamiska mönster och hur ljus påverkar design inom smarta textilier, när ljuset betraktas som ett designelement. Gardinen är första delen av projektet. Målet är att undersöka bredden av uttryck som kan åstadkommas genom att kombinera olika textila tekniker, till exempel vävningstekniker och tryck, på ljusaktiva material.

Forskningsprojektet är ett samarbete mellan Smart Textiles, Textilhögskolan och AB Svenskt Konstsilke.