Skip to content

Textilingenjörer tror på Gröna väggar

Textilingenjörer tror på Gröna väggar

Inför en näst intill fullsatt lokal i Textile Fashion Center presenterade textilingenjörsstudenterna Rebecca Cederhage och Rebecka Johansson sitt examensarbete Gröna väggar.

Rebecca Cederhage och Rebecka Johansson visar upp sin protoryp Gröna väggar med färsta ärtskott.
Rebecca Cederhage och Rebecka Johansson Textilingenjörer på Textilhögskolan i Borås med sitt examensarbete Gröna Väggar

Arbetet gick ut på att undersöka hur polyesters funktionella egenskaper kan nyttjas för att underlätta urban odling och om det går att väva med plastslang.

Idéen till arbetet kommer ursprungligen från Nils-Krister Persson som är docent och ansvarig för Smart Textiles Technology Lab och Elin Näsström, projektledare på Smart Textiles.

Inget självklart från början

Redan när idén presenterades hade Rebecka och Rebecca börjat fundera på hur de kunde väva samman sitt eget intresse för miljö och textil.

Deras grundtanke var att förena textil och, som de beskriver det, något levande som slutligen kunde mynna ut i något praktiskt.

Ett tag var de inne på att färga textil med växtfärg men släppte den tanken. Istället nappade de på förslaget från smart Textiles med mer grönska på vertikalen och därmed satte examensarbetet för att avsluta den treåriga textilingenjörsutbildningen vid Textilhögskolan i Borås igång.

– Stödet från Smart textiles under arbetets gång har varit ovärderligt. Nils-Krister har lagt ner oändligt mycket mer tid på oss än vad det nog var tänkt och Elin har varit en riktig stöttepelare, säger Rebecka Johansson.

Slangen svårt moment

Under resan har de aldrig tvivlat på att det går att odla i polyester, säger Rebecka Johansson. Frågan var bara vilken typ av växtsubstrat som skulle fungera bäst.

-Vi visste att vi kunde göra en växtvägg men hade tveksamheter kring hur konstruktionen skulle se ut. Och sen var det ju frågetecken kring om vi skulle lyckas väva in en slang på 5 mm i ytterdiameter. Vanligtvis väver man ju med garn som bara är 0,5 millimeter i diameter, säger Rebecca Cederhage.

Och mycket riktigt – vid vävmaskinen mötte de visst motstånd. Textilhögskolan är rädd om sina maskiner och för att få prova att väva med slangen fick de tjata sig till provvävningar under strikt överinseende och löften om att stoppa vävningen ifall maskinen sa ifrån.  

Men det gick att väva med slang. Efter tio veckor kunde de stolt visa upp växtväggen och hur den tagit form med bland annat färska krispiga ärtskott på.