2012-12-20_elektroder_siwMed en specialbyggd 3D-vävstol väver Smart Textiles-forskaren Siw Eriksson, vid Textilhögskolan, textila elektroder. Hon vill förenkla livet för prematura bebisar som ofta får tryckskador på huvudet av den nuvarande metoden för EEG-mätningar.

Dagens mätmetod består av metallelektroder och behöver kompletteras med gel för att få kontakt med huden. Placeringen av elektroderna på huvudet sker dessutom en efter en, i ett särskilt system.
– Det är ett tidskrävande jobb och ofta får de för tidigt födda bebisarna tryckskador på huvudet av elektroderna samt hudirritationer av kontaktgelen, förklarar Siw Eriksson.

Istället väver hon en slags mössa i en enda process som består av elektroder av elektriskt ledande silvergarn samt banden som håller ihop elektroderna. Allt är också noga uträknat för att elektroderna ska hamna det särskilda system och därmed på rätt ställen på bebisens huvud. För att få bort kontaktgelen har hon dessutom tillfört ett material som kan hålla fukt och skapar kontakt med huden. I sina försök används en ombyggd handvävstol som väver i 3D-strukturer. 
– Målet har varit att väva allt i en enda tillverkningsprocess. Det har jag lyckats med nu. Nästa steg är att skala ned mössan i ett tunnare material, förklarar hon och visar ett nytt silkestunt garn som ska testas i dagarna.

Hantverkets betydelse

Siw Eriksson har en bakgrund bland annat som produktutvecklare innan hon började forska om smarta textilier med resurssmarta processer i fokus, vid Textilhögskolan. Hon understryker sina breda hantverkskunskaper som en viktig del av forskningsprocessen. 
– De försök jag har gjort hade aldrig gått att göra i en vävmaskin. Genom handvävningen har jag kommit närmare processen och har på så sätt kunna se orsakerna när processen inte gett det önskade resultatet.

Projektet, som är interdisciplinärt, innebär att kompetenser från olika områden samarbetar. Förutom Siw Eriksson har även Smart Textiles-doktoranden Li Gou samt vävtekniker Hanna Lindholm vid Textilhögskolan stått för den textila kompetensen. Även neurofysiolog Magnus Thordstein, vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset samt Johan Löfhede och Leif Sandsjö vid Institutionen Ingenjörshögskolan, Högskolan i Borås och det regionala nätverket MedTech West är en del av projektet. De två sistnämnda står till stor del för kunskapen att överföra signaler som fångats upp från hjärnan till ett datasytem.

– I min forskning finns, förutom den tredimensionella vävprocessen, ytterligare en dimension. Jag undersöker också den kreativa processen i ett inter- och multidisciplinärt projektteam, som vi utgör. Jag vill förstå vad som skapar en positiv kreativ utveckling – och vad som inte gör det – för att förenkla ett arbete med flera discipliner och möjliggöra för framtida innovationer, avslutar Siw Eriksson. 

Fotnot
: Det finns i dag mössor som används för att mäta EEG på prematura bebisar. Men precis som den gamla metoden ger dessa också tryckskador.

2012-12-20_elektroder_bord

– När jag inte sitter vid vävstolen utan ska göra annat så sprider jag alltid ut alla saker på ett bord på det här sättet. Det är en del av processen, säger Siw Eriksson.

2012-12-20_elektroder_kreativt