Vackra metallkreationer på Fashion Week Stockholm

Den 23 januari visade designer Naim Josefi upp sin höstkollektion 2018 på Fashion Week Stockholm. I kollektionen ingår tre showpieces tillverkade av tyger stickade i metallgarn. Tygerna är framtagna i ett projekt tillsammans med Smart Textiles Prototype Factory.

 

Tre olika typer av tyger är framtagna via Prototype Factory, stickade i Textilhögskolans trikålabb, varav ett med en blandning av Lycra.

”Det är första gången vi stickar med denna typ av metalltråd och syftet är att skapa spännande strukturer där stålet får stå i fokus och tala”, berättar Naim.

Kollektionen med namnet ”Inhabitans” är inspirerad av en gömd trädgård där invånarna är insekter i form av skalbaggar, med fokus på deras form, färger och variationer. Metalltråden i tygerna skapar den rätta metalliska känslan med glans och struktur som man förknippar med skalbaggar.

Kollektionen består av 18 looks innehållande kostymer, klänningar och stickat, men även kappor och jackor i fuskpäls som ger associationer till skalbaggarnas skal och färgpalett.

Läs mer om kollektionen och se fler bilder här.

En av metallklänningarna finns att se i Smart Textiles Showroom.

Text: Lisa Dohlnér Lundwall
Foto: Mathias Nordgren / Malin Carlsson
______________________

Bild 1: Metallkreationerna på catwalken.

Bild 2: Naim Josefi, Creative Director, och Anna Hjerling, designer, får hjälp med att sticka metalltygerna i Textilhögskolans trikålabb. Anna Berglund till vänster, koordinator för Prototype Factory inom Smart Textiles, ser till att allt flyter på och fungerar som en länk mellan teknikerna och kreatörerna.

Bild 3: Metalltyger i Textilhögskolans trikålabb