duk_monste_stor

Framtidens trumset – en duk

Istället för att sitta tyst vid matbordet, varför inte spela ett trumsolo eller en pianosonat? Smart Textiles-forskarna Mats Johansson och Li Guo har utvecklat en duk som man kan spela trummor och piano på. I duken finns ledande garn broderat av så kallade konduktiva fibrer, och när man vidrör dem omvandlas beröringen till signaler. Signalen hamnar i ett programmerat chip som i sin tur sänder ut ljudet av ditt favoritinstrument.
Eller vilket ljud du vill.

 

Idén kommer från Mats Johansson, som egentligen hade som vision att skapa en fåtölj som man kunde spela på. Redan på 80-talet experimenterade han med piezoelektriska sumrar insydda i jeans som gjorde så att bäraren kunde spela trummor på låren. Tillsammans med Li Guo, som disputerat inom textila sensorer, har han nu tagit fram den spelbara duken.

Teknikens användningsområden är dock inte begränsade till musicerande vid matbordet. Sensorerna i duken kan bli ett hjälpmedel i till exempel undervisning. Eller äldreomsorgen och hemtjänsten, där en matta med sensorer skulle kunna larma och ringa upp ett förprogrammerat nummer när någon ramlar på den. Sensorer reagerar på förändring och kan även känna av väta. Därmed kan de också signalera med ett larm om någon trillar i vattnet. Läs mer om trumduken i Smart Textiles magasin som kommer ut i slutet av februari.

Smart Textiles i TV4 Nyhetsmorgon imorgon fredag!

Smart Textiles forskare Mats Johansson visar upp den spelande bordsduken och pratar textila sensorer i TV4 Nyhetsmorgon imorgon fredag. Programmet sänds från 05:50-10:00. Missa inte detta!

Se duken live nedan eller på BT.se