2011-03-22_textil_forandrar_ljus_textilHur kan ljuset kontrolleras utan en ljusknapp eller dimmer? Den frågan ställde sig Isabel Cabral, gästforskare på Textilhögskolan. Nu ställer hon ut sitt projekt “Light Filters” i utställningen Smart Textiles Origami där textilier styr lampan.

Isabel Cabral är i grund och botten produktutvecklare och blev intresserad av smarta textilier under sina studier i Portugal och Barcelona. Under sex månader har hon gästforskat på Textilhögskolan för att lära sig mer om hur smarta textilier kan användas. 
– Jag ville hitta ett sätt att förändra ljuset i ett rum, utan att behöva ändra lampan.

Under utställningen eller “open studio” som hon hellre vill kalla det för kommer hon visa hur processen i projektet har gått till, men också slutresultatet.  
– Jag har gjort en vägg med gardiner som lyser upp om man kommer i närheten. Jag tänker mig att sådana textilier skulle kunna användas på offentliga platser som ett bibliotek till exempel. Då är gardinerna mörka när ingen är där, men om någon vill sätta sig och läsa en bok så blir det ljust, säger Isabel Cabral.

2011-03-22_textil_forandrar_ljus_isabelHon har kombinerat termokromt pigment, konduktiv struktur och sensorer. Det termokroma pigmentet värms upp när sensorerna aktiveras och då byter gardinerna färg från att vara mörka till att bli ljusa. Hon kommer även visa hur samma koncept kan användas för lampor.

Utställningen öppnar den 24 mars kl. 17:00 och pågår till den 25 mars på Textilmuseet.

 

 

 

Text: Therese Rosenblad
Foto: Privat