Untitled

Textiles back to Textile visar vägen mot ett textilt kretslopp på Berlin Fashion Week.

Inom projektet Textiles back to Textile knyts teknik, återvinning och produktion samman för att visa vägen till både ett textilt kretslopp och en cirkulär ekonomi från insamling till nya produkter. År 2014 stickades världens första plagg av återvunnen bomull – ett unikt genombrott som visade att det genom en helt ny teknik var möjligt att skapa ett kretslopp av textila fibrer. Nu tas nästa generation fram – en materialblandning av återvunnen bomull och cellulosa från svensk skog. Tekniken har nu spridit sig till catwalken på Berlin Fashion Week.

 

Den tyska designern Ina Budde, grundare av initiativet ”Design for Circularity”, en konsultbyrå inriktad mot hållbar design som skapar cirkulära produkter och system som  ”The Extended Closed Loop Platform”, har med hjälp av Textiles back to Textile, designat den helt återvinningsbara kollektionen ‘Curated Circularity – designed for infinity‘ för det Tyska märket Jan‘n June. Som vinnare av ”Lavera Green Fashion Award” var Ina inbjuden att visa upp kollektionen på Berlin Fashion Week, Ethical Fashion Show, den 28 juni.
Tekniken är utvecklad av företaget re:newcell på Kungliga Tekniska Högskolan och GreenHouse Labs. Kemisk återvinning av bomull skapar oändliga möjligheter för Sverige att vara med att utveckla en helt ny och växande textilmarknad med nya företag och hållbara, miljövänliga tjänster och produkter. Inom Textiles back to Textile görs prototyper som möter TEKO-branschens krav på miljövänliga, funktionella och dugliga textila material anpassade för vår tid. Detta är något som Inas kollektion visar prov på.

 

Ett paradigmskifte mot en cirkulär framtid

I Berlin finns rikligt med intresse för det cirkulära tänket. Genom att visa upp kollektionen på The Ethical Fashion Show i Berlin ville Ina visa vad som redan var möjligt inom textil återvinning. Hon är fast beslutsam om att en kemisk återvinning av cellulosafiber har en central betydelse för branschen.

”En kemisk återvinning av cellulosafiber har en central betydelse för en cirkulär textilindustri eftersom att det tar återvinning av bomull till en ny nivå när det gäller kvalitet. Det var fantastiskt att visa kollektionen eftersom att det gav en möjlighet att presentera och sprida en av de mest ledande lösningarna inom hållbarhet och design, säger Ina Budde.

Ina är övertygad om att framtidens design kommer att vara cirkulär och att mode är en viktig pådrivare för denna systemförändring. Hon vill skapa produkter som har en mening, ett ändlöst värde och en lång livscykel. Att som designer ta ansvar för produktens livscykel redan i designstadiet ser hon som en självklarhet.

Kollektionen är så mycket mer än bara design, den representerar ett paradigmskifte mot en cirkulär framtid. Hållbarhet är inte begränsande, för mig som designer är det snarare en drivkraft för att skapa innovation” berättar hon.

Kollektionen som Ina har tagit fram är ett tillägg till övriga prototyper framtagna inom projektet Textiles back to Textile. Projektet är ett samarbete mellan: Smart Textiles, Wargön Innovation/Innovatum, re:newcell, Södra Skogsägarna, Svenskt Konstsilke, Lindex, Nudie Jeans, Klättermusen, IL Recycling, Ragn-Sells, Röda Korset, Högskolan Väst, Innventia, Vänersborgs kommun och  Akademiska Hus. Finansiärer är VINNOVA och Västra Götalandsregionen.

 

Lär mer om Textiles back to Textiles i Smart Textiles Magasin och på Wargön Innovations hemsida.

Läs mer om Ina Budde och Design for Circularity

Läs också:

Återvunna fibrer och svensk skog blir nytt garn

Re:newcell AB öppnar återvinningsanläggning i Kristinehamn

 

Kollektion: DFC X JNJ  ‘Curated Circularity – designed for infinity‘

Design. Design for Circularity by Ina Budde
Foto: Maximilian Probst
Modell. Feana Groeneveld, Stephanie Schubert
Hår och Makeup. Sebastian Krenzin