Vinnarbild Venture cup

Textil vattenrening kammade hem regionfinalen i Venture Cup

Smart Textilesprojektet Waterweave blev dubbel vinnare på Venture Cups regiontävling efter att både tagit hem priset i kategorin ”Miljö och Energi” och sedan vinna hela regiontävlingen. Nu går projektet vidare till Sverigefinal.

– Det känns jätteroligt och är en bekräftelse på att vi har en produkt som kan bidra till att lösa ett viktigt problem, säger Nils-Krister Persson från Smart Textiles. Tillsammans med Patrik Lennartsson från Högskolan i Borås har han forskat på idéen om ett textilt vattenreningssystem.

Prispengar till vidareutveckling

För att kunna kommersialisera produkten har man tagit hjälp av Maria Knutsson och Sandra Melin från Chalmers entreprenörsprogram och det var de som fick ta emot priserna under gårdagens event.

-För prispengarna ska vi pröva vattenreningen ute i fält och i labb för att kunna vidareutveckla den ytterligare, säger Sandra Melin.

Juryns motivering för vinnarprojektet var ”Med ett starkt erbjudande och en enorm marknadspotential löser denna idé ett akut och viktigt problem. Juryn ser goda möjligheter att bli en ”game changer” på global nivå”

Tyg som renar vatten

Projektet är ett textilt vattenreningssystem som fungerar genom att ett tyg sänks ned i förorenat vatten. Genom att en så kallad fotokatalytisk beläggning på tyget kommer i kontakt med solljus startas en process som dödar bakterier och andra mikroorganismer. Det går även att rena vattendrag från tungmetaller genom att använda en beläggning med en speciell svamp, som fått växa på tyget. Metoden kan till exempel användas vid rening av dagvatten i Sverige.

Sverigefinalen i Venture Cup hålls i Stockholm under våren 2015 och där har Waterweave möjlighet att ta hem ytterligare pris för bästa affärsplan.

Text: Angelica Därnlöf

Bild: Venture Cup/Angelica Därnlöf

Waterweave pressmedd