2010-12-17_vattenblastrareVattenstrålar så starka att de skär genom betong kan vara en stor fara för de som arbetar med vattenblästring. Utrustningen som ska skydda har ofta metallplattor som är tunga och gör dräkterna otympliga – tills nu. Det som startade som ett företagsbaserat Smart Textiles-projekt för två år sedan har nått hela vägen fram till en produkt. I början av december släppte företaget TST Sweden en dräkt som är helt textil och som kommer att revolutionera en nischad bransch

– Vi har utvecklat en dräkt som skyddar mot så kallat ultrahögt vattentryck. Det vill säga vattenstrålar med ett tryck upp till 3000 bar, säger Jörgen Lillieroth, VD för TST Sweden.

Vattenblästring är ett vanligt tillvägagångssätt för att tvätta bort rost på exempelvis oljeplattformar och fartyg. Strålarna är så starka att de kan skära genom betong och säkerheten kring sådant arbete blir därför mycket betydande. 
– Det kan uppstå fruktansvärda skador, ofta på armar och händer, om inte skyddet är tillräckligt, berättar Jörgen Lillieroth och fortsätter:

– Vi har tagit fram en dräkt som är komfortabel och enkel att ta på men som inte kompromissar med säkerheten.

2010-12-17_vattenblastring_jorgenTextil lösning

Kinnaföretaget TST Sweden, som utvecklar och säljer olika typer av skyddsutrustning har sedan 1995 sålt en typ av skyddsdräkt för vattenblästring. Med åren har tekniken utvecklats och vattenstrålarna blivit starkare.
– Vi började titta på alternativ för fem år sedan ungefär. Eftersom vi kombinerar komfort med säkerhet var vi ute efter en helt textil lösning.

Den enda konkurrenten som i dag finns på marknaden är en amerikansk produkt. Inte nog med att dräkten (och namnet) påminner om en sköldpadda – den består av många delar som är tunga och otympliga. 
– De har metallplattor i dräkten som ökar säkerheten men sänker komforten. Är en dräkt för krånglig finns det alltid risk att de som arbetar med den här typen av jobb börjar slarva och därmed riskerar att få allvarliga skador.

Flexibel

Tanken och idén var att försöka utveckla en skyddsdräkt som klarade 2800 bar, men som ändå var enkel och flexibel. Ungefär vid samma tidpunkt tog Smart Textiles fart och TST Sweden blev därmed ett av de första företagsbaserade projekten som startade. 
– Smart Textiles såg till att vi fick träffa kunnigt folk från Textilhögskolan och Swerea IVF. Det blev det verkliga startskottet för utvecklingen.

Det visade sig att Swerea IVF hade haft ett projekt med ett annat företag. De hade fått mycket nya kunskaper om trycktåliga material som kunde utnyttjas även i detta projekt.

Konkurrenskraftiga

Utvecklingen och testerna gav resultat. I september lanserades dräkterna på en mässa i München och i början av december i år startade försäljningen av deras helt nya textila skyddsdräkt. “Hemligheten” ligger i ett antal olika lager material med unika egenskaper. Ett av materialen är “superfibern” Dyneema – som är 15 gånger starkare än stål och slutligen ett komfortmaterial. Nu hoppas TST Sweden att få en fot in på den amerikanska marknaden. 
– Nästan hälften av vår marknad är idag norra Europa men vi säljer också en del till Asien och mellanöstern. Vi vet att marknadspotentialen i USA är stor och tänker börja sälja där nästa år säger Jörgen Lillieroth.

Text: Therese Rosenblad
Foto: TST Sweden