Almedalen renewcell nyhet
 Det blev succé för seminariet “Kläder du inte trodde fanns” i Almedalen där Smart Textiles deltog . Det bjöds på en spektakulär modevisning som över 600 personer såg på plats.

Smart Textiles Nils-Krister Persson var en av talarna som konstaterade att det finns en enorm innovationskraft i Sverige.  Utmaningarna med återvinning av textil lyftes fram. Det behövs fler satsningar för att få fram duktiga kemister, som på laboratorienivå kan bidra med att utveckla hållbara system för återvinning av textilier. Höjdpunkten var i form av en modevisning där faktiska plagg i nya och oväntade material visades upp och konferencier Lotta Ahlvar, vd på Moderådet, berättade om varje plagg, fiber och användningsområde. Smart Textiles bidrag var bland två klänningar  – en av  återvunnen bomull samt  en av pappersfibrer. Övriga kreationer hade skapats av till exempel couturedesignern Lars Wallin, modestudenter från Textilhögskolan i Borås och Handarbetets Vänner. Lorentz Tovatt, ordförande Grön ungdom och Hanna Wagenius, ordförande för Centerns Ungdomsförbund CUF gjorde succé som modelller.  Se en film om visningen i Almedalen och behovet av att återvinna textilier.

Nyhetssajten Makthavare.se utsåg seminariet till  årets bästa Almedalsseminarium. Bakom arrangemanget står TEKO, IKEM, Skogsindustrierna och Jernkontoret.