Stora planer för Pjama 

Pjama – produkten som startartade som ett Smart Textiles projekt – har kommit långt utanför labben på Textilhögskolan vid Högskolan i Borås. Upphovsmännen satsar nu på ett bredare genomslag i Europa. 
MG 8915

Sedan företagarna Torbjörn Gärdenfors och Mårten Bernstad kom i kontakt med Smart Textiles, våren 2010, har det hänt mycket. Pjama ­- pyjamasbyxan för sängvätare – har nu funnits på marknaden i ett och ett halvt år.

Hittills har cirka 300 sängvätande barn använt produkten, och det utan reklam. Ryktet har spridits via uroterapeuter runt om i landet som rekommenderar Pjama som ett komplement till andra behandlingsmetoder.

 Lansering i Europa

— Än så länge har vi bara sålt den via vår egen hemsida. Anledningen till att vi inte tagit steget ut är att vi vill testa produkten till 100 procent. Under året som gått har vi gjort ett antal förfiningar och nu känner vi oss helt säkra på att den verkligen fungerar, säger Torbjörn Gärdenfors.

Nästa steg blir att satsa bredare i Sverige och Europa med målet att hjälpa så många barn som möjligt. Redan finns flera kontakter etablerade och som ett steg i satsningen ska Pjama prissättas så att fler har råd att köpa produkten.

 

Positiv respons

Att vakna upp i en säng eller sovsäck som är blöt när klasskamraterna eller kompisarna ser på är inte det lättaste. Pjama som ser ut som en helt vanlig pyjamasbyxa men med ett tunt membran som andas men inte släpper igenom vätska. Tack vare den blir inte sängen blöt och problemet osynliggörs.

— Just vid övernattningar är den fantastisk. Vi har fått återkoppling från en familj vars son har skapat förtroende för produkten genom att använda den i hemmet i sex månader. Nu följer han med på övernattningar med kompisar, något han inte vågade göra innan.

15 procent av de mellan 4 och 15 år lider av sängvätning, det handlar alltså om närmare 200 000 barn i Sverige. Vanligtvis går problemet över men fortfarande är runt alla vuxna sängvätare.

Bra samarbete

Torbjörn Gärdenfors är mycket nöjd med det initiala samarbetet med Smart Textiles både vad det gäller expertkunskaper och finansiellt stöd.

— Det är inte säkert att en sådan här produkt hade blivit av om det inte vore för Smart Textiles, avslutar han.

 

Mer om sängvätning:

De vanligaste sätten att bota sängvätning, eller enures som det också kallas, är med alarm som väcker barnet när det kissar på sig. Ett larm som tjuter när barnet kissar och får barnet att vakna och bli medveten om sängvätningen. Minerin, ett hormon preparat, används också för att bota sängvätning. Pjama har använts av barn före och under behandling, och av barn som inte har blivit botade. Mer information om Pjama finns på www.pjama.se och om sängvätning på http://www.vardguiden.se/Sjukdomar-och-rad/Omraden/Sjukdomar-och-besvar/Sangvatning-hos-barn/ och http://sv.wikipedia.org/wiki/S%C3%A4ngv%C3%A4tning

 

Text: Rebecca Lindholm