Smarta textilier uppmärksammas under statsbesök

 
Den 2 oktober visar Smart Textiles textila innovationer för det svenska kungaparet och det portugisiska presidentparet. För Smart Textiles, en innovationsmiljö vid Högskolan i Borås, innebär inbjudan ett kvitto på att intresset ökar för smarta textilier.
 
– Vi på Smart Textiles har fokuserat på att utveckla konkreta exempel på innovativa och smarta textila lösningar inom områden som hälsa, medicin, interiör och miljö. Det är väldigt roligt att det uppmärksammas, säger Susanne Nejderås, biträdande processledare för Smart Textiles.
 
Den 1-3 oktober besöker det portugisiska presidentparet Aníbal Cavaco Silva och Maria Cavaco Silva Stockholm, på inbjudan av Hans Majestät Carl XVI Gustaf. Syftet med det portugisiska statsbesöket är bland annat att lyfta EU-frågor inom handel och ekonomi. En del av besöket handlar även om att utbyta nya idéer kring mode och design.
 
Under onsdagen den 2 oktober arrangerar handelsminister Ewa Björling och UD ett svensk-portugisiskt event i Gyllene salen i Stockholms stadshus, där ett tjugotal svenska företag och organisationer medverkar. 
Smart Textiles visar bland annat det textila blodkärlet ”Ygraft”, som är framtaget i samarbete med matematikern Torbjörn Lundh vid Chalmers tekniska högskola och kärlkirurgen Erney Mattsson.
 
– Det händer mycket på det textila området i Borås just nu. Att UD och det svenska kungaparet lyfter fram det gör det möjligt för oss att utvecklas ännu mer, säger Susanne Nejderås.
 
 

Smart Textiles

 
Har drivit över 350 forsknings- och företagsprojekt sedan starten 2006.
Är en innovationsmiljö som består av ett tätt samarbete mellan Högskolan i Borås, SP Sveriges tekniska forskningsinstitut, Swerea IVF och Inkubatorn i Borås.
Huvudfinansiärer är Vinnova, Västra Götalandsregionen och Sjuhärads Kommunalförbund.