pressciseT Lundh

Kompressionsförbandet PressCise kammade hem SKAPAS utvecklingsstipendum för Västra Götaland och är nu ett steg närmare höstens final i “nobelpriset för innovationer”.

Bakom uppfinningen står Torbjörn Lundh, biträdande professor i matematik på Chalmers i Göteborg.
– Jag är otroligt glad över att ha vunnit här i Västsverige, det är en boost för självförtroendet. Men det hade aldrig gått utan Textilhögskolan och Smart Textiles. Dessutom måste jag nämna min väldigt duktige kollega Josefin Damm, som är delägare i projektet. , säger Torbjörn Lundh.

Torbjörn kontaktade Smart Textiles med en idé om ett smart förband som ger rätt tryck oavsett vem som lindar det.  I företagsprojektet som startades togs de första prototyperna fram som ledde fram till produkten PressCise. En idé som är så bra att den nu fått ett av SKAPAS fyra regionala utvecklingsstipendium på 15 000 kr. Totalt var det 30 projekt som tävlade. De vinnande bidragen går vidare till den nationella tävlingen som hålls i oktober. Där ligger det flera hundra tusen kronor i vinstpotten samt äran att vinna det prestigefyllda “nobelpriset i innovationer” som instiftats just till minne av Alfred Nobel. Bakom tävlingen står Almi, Vinnova och Svenska Uppfinnarföreningen och tanken är att lyfta fram uppfinnare som tar fram produkter som får samhället att utvecklas.. Om allt går som det är tänkt kan det färdiga kompressionsförbandet börja säljas under 2015.
– Skulle jag vinna även den nationella tävlingen är det en fantastiskt bra hjälp för att kunna få fram den här produkten på marknaden, konstaterar Torbjörn Lundh.

 Läs mer om projektet på PressCise’s egen webbplats.