grewia optiva lågupplöst

Smart Textilesforskning vinnare av Texilias miljöstipendium 2015

Vinnare av Texilias miljöstipendium 2015 tilldelades det Smart Textiles finansierade arbetet med att få fram en spinnbar, textil fiber från stjälkfibern Grewia Optiwa.

Textilias miljöstipendium 2015 tilldelas Malin Larsson och Annie Nilsson, Textilhögskolan. I sitt examensarbete, som finansierats av Smart Textiles, har de undersökt möjligheterna att få fram ett alternativ till den resurskrävande bomullen. Genom att behandla stjälkfibern Grewia optiva med ett speciellt enzym har målet varit att skapa en spinnbar fiber. Stjälkfibern tas som skott från det snabbväxande, indiska trädet med samma namn,

Många fördelar

En motivering till årets stipendium är att främja forskning som leder mot ett mer miljövänligare alternativ till bomull. Det finns många fördelar med att använda stjälkfiber som ett alternativ.

– Om vi tar hampa som exempel så behöver den inte bekämpningsmedel i samma stora omfattning som bomull och den kräver mindre vatten, berättar Annie Nilsson. Den växer också väldigt fort. Efter ca tre månader kan du skörda hampan och använda arealen för andra behov. Samtidigt har stjälkfibrer många bra egenskaper som liknar bomullens vad gäller komfort och absorptionsförmåga.

Hårda fibrer utmaning

Utmaningen med stjälkfibrer är dock att de är väldigt hårda och styva i sin struktur.

– Fibrerna binds samman av starka molekyler, bland annat pektin, som gör de svåra att använda och därför måste man ha en bra metod för att avlägsna dessa molekyler, berättar Malin Larsson. Kortfattat kan man säga att vi behandlade fibrerna med ett enzym, pektat lyas EC 4.2.2.2 , som bryter ner pektinet för att göra fibrerna mjukare och mer följsamma. På så sätt blir det möjligt att sedan spinna dem till ett garn.

Lovande resultat

– Vi har sett lovande resultat i våra undersökningar och vi har kunnat påvisa att pektinet delvis har försvunnit ur fibern, berättar Annie. Målet är att hitta en stabil, miljövänlig och ekonomisk process som fungerar för olika stjälkfiber för att bryta ner molekylerna och göra dem spinnbara. Vi tror att vi, i och med våra studier, har lagt en bra grund att jobba vidare med.