Materialdagen nyhet

 

Smart Textiles utställare på Materialdagen 2014

 

 

Smart Textiles hade en välbesökt monter på årets upplaga av Materialdagen på Älvsjömässan i Stockholm. Under en dag samlar Materialbiblioteket, tillsammans med landets viktigaste branschorganisationer för de stora materialslagen, det allra senaste och mest spännande som rör material och tillverkningsmetoder.

En av de mest uppmärksammade prototyperna i Smart Textiles monter var “Rhythmes” – ett textilt verk som interagerar med sin omgivning genom att röra sig varje gång någon passerar. Det är designern Delia Dumitrescu som gjort prototypen och hon höll även en uppskattad föreläsning under mässan. Delia är också arkitekt och arbetar i skärningspunkten mellan arkitektur, interaktiv design och textildesign.Hon har fördjupat sig i hur ljus, värme och rörelse kan fungera som variabler för textil design i arkitekturen, något som intresserade publiken som till stor del bestod av arkitekter, designer och produktutvecklare. 

Smart Textiles visade även upp exempel på 3-D stickade material, ett klädesplagg i PVA som smälter när det kommer i kontakt med varm vätska samt en plåt som förstärkts med ett lager stickad metall.

Text och bild: Angelica Därnlöf