Smart Textiles till Catwalken 

Det blir innovativt när Smart Textiles medverkar på Vetenskapsfestivalen i Göteborg den 8 maj. De anställda kommer själva gå modeller i plagg med intelligenta egenskaper.

– Vårt senaste projekt kan man kalla Project Runway, skrattar Karin Rundqvist, produktutvecklare på Smart Textiles. Det är kul att göra något annorlunda och få visa upp våra resultat för en bredare publik.

På Vetenskapsfestivalen kommer åskådarna bland annat få se henne i Mollii – en dress för patienter med muskelsjukdomar. Det liknar en rymdutstyrsel men sanningen är att dressen hjälpt ett stort antal till ökad rörelseförmåga.

– Det handlar om vetenskap och hur vi kan förändra världen med textil teknik, säger Karin Rundqvist.

Sedan starten 2006 har forskningsinitiativet Smart Textiles drivit igenom över 350 projekt tillsammans med forskare, företag och offentlig sektor. Piezoelektriska fibrer som kan mäta hjärtrytmen eller tyg som renar vatten med solenergi är exempel på vad man gjort.

– För att få fram att textilier kan vara så mycket mer än kläder kommer vi bryta av ”modevisningen” med en presentation om vilka möjligheter det finns inom området.

Smart Textiles visning äger rum på Universeum klockan 16:00 den 8 maj. Det är kostnadsfritt och öppet för alla. 

 

Fakta Vetenskapsfestivalen: 

Sveriges största kunskapsfest ligger i Göteborg. Varje år skapas en mötesplats för kunskap, inspiration och nya perspektiv. Omkring 70 000 besök årligen gör Vetenskapsfestivalen till ett av Europas ledande populärvetenskapliga evenemang. Tema 2014 är “Agera. Reagera. Interagera.