Smart Textiles ställer ut på Riksidrottsmuseet

Riksidrottsmuseet i Stockholm har haft vernissage för sin nya basutställning ”Spelplatsen” där Smart Textiles ställer ut två forskningsprototyper inom sportområdet. Utställningen är en del av en stor ombyggnation där museet fått nya miljöer och utställningar.

 

Ett sportlinne som genom stickade sensorer, integrerade i textilen, kan mäta och övervaka hjärtslag samt en sportstrumpa som genom piezoelektriska fibrer kan mäta fotnedsättning vid löpning. Det ger museibesökarna ett smakprov av den forskning som Smart Textiles varit med och drivit inom sportområdet. Båda prototyperna kan via trådlös överföring visa resultat i en smartphone och ger en bild av hur textila innovationer kan utveckla sport- och hälsoindustrin.

Utställningen handlar om idrott och kultur. Bland annat får besökarna se skildringar av idrottare i konst, litteratur, scenkonst och film. De får också uppleva hur idrott påverkats av mode och design, bl.a. genom kläder designade av Lars Wallin.

Till utställningen har Smart Textiles även tagit fram filmen STEPS där Nils-Krister Persson, en av forskarna bakom strumpan, förklarar hur tekniken med de piezoelektriska fibrerna fungerar. (Klicka på bilden nedan för att se filmen på YouTube)

Passa på att göra ett besök om du är i Stockholm!
Delar av utställningarna färdigställs helt under våren 2018.

Riksidrottsmuseet ligger vid Gärdet i Stockholm, läs mer på Riksidrottsmuseets hemsida.

Text: Malin Carlsson