Välbesökt monter och prisbelönade projekt på TechTextil

 

Den 9-12 maj deltog Smart Textiles på mässan TechTextil i Frankfurt, en av världens ledande mässor för teknisk textil. I en välbesökt monter visades produkter och prototyper från olika projekt upp samt forskningsarbeten från Textilhögskolan. Under mässan avgjordes även Future Textiles Awards, där två av Smart Textiles samarbetspartners belönades med fina utmärkelser.

 

Smart Textiles deltog för femte året och visade upp produkter och prototyper inom alla sina tre fokusområden – hälsa och medicin, hållbar textil samt arkitektur och interiör. Montern innehöll en spännande blandning av prototyper, produkter och forskning och besökare var allt ifrån företag och institut till studenter och journalister. Susanne Nejderås, verksamhetschef på Smart Textiles, beräknar att omkring 700 besökare per dag besökte montern.

– Vi är fantastiskt nöjda med responsen vi fått på vår monter och det vi har visat upp. Det finns ett stort intresse för Smart Textiles och Textilhögskolans forskning och det märks att vi ligger i framkant genom de projekt vi bedriver tillsammans med våra samarbetspartners. Genom att ställa ut på TechTextil sprider vi våra resultat och får nya kontakter, samt kunskap kring det senaste inom teknik och material. Detta kan i sin tur leda till nya idéer och samarbeten, säger Susanne Nejderås.

Delia Dumitrescu, ansvarig för Smart Textiles Design Lab och nyligen installerad Professor i textildesign vid Högskolan i Borås, deltog också i montern tillsammans med designkollegor från Textilhögskolan. De visade upp delar av den forskning som bedrivs på Textilhögskolan och i Smart Textiles Design Lab i form av material som ger nya perspektiv på tekniker inom textil design. Besökarna kunde se textila prototyper som genom 3D-printning fått olika former, termokroma färgtryck, textilier där naturens element förändrat materialets uttryck och vävd textil med inneslutna växtfrön som växer i väven. Flera av projekten ingår i det internationella nätverket och forskningsprogrammet ArcIn Tex initierat av Högskolan i Borås.

I samband med mässan presenterades även vinnare i Future Textiles Awards där Smart Textiles samarbetspartners Inuheat Group AB och PressCise AB vann fina utmärkelser för de produkter som utvecklats tillsammans med Smart Textiles. Båda företagens produkter går att se i Smart Textiles Showroom. Läs även mer i vår nyhet om Future Textiles Awards här.

 

 

Om TechTextil
TechTextil (där TechProcess ingår) är en av världens största mässor för teknisk textil. Årets mässa hade 1 789 utställare och 47 500 besökare från 114 länder. Läs mer om TechTextil2017 här.

 

Text & Bild: Malin Carlsson
I toppbilden, från vänster: Susanne Nejderås och Delia Dumitrescu