Behnaz Baghaei_620
Smart Textiles forskare bakom unik biokomposit

Behnaz Baghaei, forskare vid Smart Textiles har utvecklat en biokomposit, ett sammansatt material, som är starkare än andra kända biokompositer, enklare att tillverka och hundra procent biologiskt nedbrytbart.

 

Denna biokomposit är ett textilt material, helt unikt i sin sammansättning, starkt, lätt och dessutom miljövänligt. Starkast blev Behnazs biokomposit när hon tillverkade den av hampa och majs och materialet väntas till exempel kunna användas inom byggindustrin på ställen där belastningen inte är för stor.

 

Lättviktare som kan väga tungt
Materialet är också lätt till sin vikt. Mycket lättare än till exempel glasfiberkomposit. Detta gör att även fordonsindustrin är intresserad av den. Ett lätt och dessutom biologiskt nedbrytbart material som denna biokomposit kan göra att bränsleåtgången hos fordon kan minska och att miljökrav lättare nås när fordonen blir lättare.

 

Kostnadseffektiv produktion
– Eftersom väven kan pressas till kompositmaterial som den är, sparar vi ett steg jämfört med annan produktion av biokompositer, berättar Behnaz Baghaei.
Den lätthanterliga och formbara väven kan pressas till kompositmaterial som den är, vilket gör att man i produktionen sparar ett produktionssteg jämfört med andra (bio)kompositer. Det vanliga när man producerar kompositer är att lager efter lager av olika material läggs ihop. I Behnazs biokomposit finns allt i ett lager och på så sätt blir den här produktionen mer kostnadseffektiv.

 

* PLA, en polyester tillverkad av förnybara resurser, i Behnaz biokomposit är PLA tillverkad av majs.
** Kompositer är konstgjorda sammansatta material av två eller flera komponenter som var för sig har helt olika egenskaper.
När man sätter samman en komposits komponenter skapas ett nytt material med nya (egenskaper).