Renata Chlumska nyhet

Äventyrerskan Renata Chlumska satsar på att bli den första svenska kvinnan i rymden och Smart Textiles har designat hennes rymdress!

-Jag är van att testa friluftsutrustning under extrema förhållanden men när jag bestämt mig för rymden märkte jag att de kläderna inte räcker till. Då vände jag mig till Smart Textiles, berättar Renata Chlumska.

Smart Textiles fick till uppgift att ta fram en rymddress som både var bekväm, praktisk och snygg. Tillsammans med designern Angela MacKey har man nu tagit fram två olika rymddressar som klarar de påfrestningar som träningen och rymdfärden utsätter dem för. Båda utstyrslarna är utformade med integrerade reflexer, hål för sladdar så att man kan mäta hjärtfrekvensen under träning och med en elasticitet som gör det möjligt att röra sig fritt och smidigt.

Renata Chlumska beräknar att genomföra sin rymdresa någon gång under 2015 med rymdskeppet Virgin Galactic.