Smart Textiles deltar i teknikutställning för ungdomar

Möjligheternas värld nyhet

Satsningen” Möjligheternas Värld” ska locka fler ungdomar att välja ett yrke inom industri och teknik. På Navet kan elever från årskurs nio få en uppfattning av olika arbetsuppgifter inom teknik på ett nytt och innovativt sätt.

Just nu avlöser skolklasserna varandra på Navet i Borås där utställningen “Möjligheternas Värld” pågår. Tanken är att visa eleverna att arbete med teknik och industri kan vara så mycket mer än vad de flesta tror. Här finns utrymme att utforska, upptäcka och överraskas och tanken är just att det ska vara en upplevelsebaserad mötesplats. Smart Textiles finns på plats med med både information om och exempel på smarta textilier. Med hjälp av termokroma textilier som byter färg efter temperatur kan eleverna själva experimentera med värme och kyla för att få fram färgskiftningar och förstå varför de uppstår och vad de skulle kunna användas till. Andra exempel i utställningen är modern teknik som 3D skrivare och CAD program.

Möjligheternas värld är en satsning för att öka samarbetet mellan skola och näringsliv och den har redan haft en framgångsrik verksamhet på flera orter i regionen. Eleverna kan här uppleva vad de olika företagen står för och vilken verksamhet de bedriver. Eleverna från årskurs nio blir guidade runt i utställningen av ungdomar från gymnasieprogram som har anknytning till tekniska utbildningar. Målet är att få fler ungdomar intresserade av teknik, men också att visa vilken mångfald som faktiskt finns inom området i Sjuhäradsbygden.

Möjligheternas värld pågår till och med vecka 43.

 

Text och foto: Angelica Därnlöf