Science Park Borås bäst på att ta tillvara tjejers innovationer

 

Science Park Borås projekt DigiMode – Passion for Fashion vann första pris i Innovate Passion, en tävling Vinnova arrangerat för att ta tillvara unga tjejers innovationskraft. Flera personer från Smart Textiles har varit involverade i den inpsirationsdag och det hackathon som projektet anordnade.

 

På 13 platser i Sverige har tjejer utvecklat nya teknikområden och yrken utifrån sina passioner. I Borås hölls ett hackathon, ett event där unga tjejer utvecklat egna idéer för att skräddarsy framtidens cirkulära textilindustri. Ett vinnande koncept som tar fram konkurrenskraftiga idéer. Science Park Borås har fokuserat på mode och modebranschens miljöproblem för att utveckla framtida innovationer. Under hackathonet som hölls en helg i september arbetade tjejerna i team, tillsammans med en innovationscoach, med att ta fram framtidens lösningar för en cirkulär och hållbar textil- och modeindustri.

Tre vinnande idéer röstades fram: Wool-Tool; en idé för att ta tillvara på fårull för att motverka rådjur och sniglar i trädgårdar, FinTeco; en app som inspirerar till hållbara konsumentval inom modebranschen och WinWin; en app för byteshandel av varor och tjänster. Efter hackathonet har tjejerna vidareutvecklat sina idéer med stöd av näringslivsorganisationer inom Science Park Borås.

Tre vinnande bidrag korades i finalen av Innovate Passion som gick av stapeln den 14 november. Borås vinnande bidrag utgjordes av projektets arbetsprocess för att utveckla hackathonet tillsammans med de tre vinnande teamen. Nomineringen för högsta pallplats löd:
”Med imponerande metoder och resultat har Passion for fashion utgått från existerande miljöproblem för att utveckla framtida innovationer. Passion for fashion har utvecklat en genomtänkt metod med hackaton och samverkan mellan gymnasiet, universitetet, offentlig sektor och näringsliv, som har stor potential att lyckas leverera framtida innovationer med fokus på passion och teknik. Detta är ett bevis på förmågan att ta fram konkurrenskraftiga idéer med stor framtidspotential”.

– Att vinna Vinnovas innovationstävling var otroligt roligt och visar på vilken kraft och driv det finns bland unga kvinnor i Borås. DigiMode – Passion for Fashion har varit en unik möjlighet att träffa tjejer från olika bakgrunder men med ett gemensamt intresse för textil och hållbarhet. Vi har fått chansen att utmana och lära oss av varandra för att komma fram till idéer som gör den textila industrin bättre genom tekniska lösningar. Det har varit fantastiskt att få nya inblickar i textilindustrin, arbeta fram tre riktigt starka hållbarhetskoncept och få vara med och ta hem förstapriset i Vinnovas final i Stockholm tillsammans, säger Louise Björnram från teamet bakom WinWin.

Andrapris vann Region Norrbottens koncept Passionista och tredje pris gick till Innovations- och entreprenörskapstrappan – en modell som utvecklats av Handelshögskolan i Stockholm. Publikens pris gick till Drömföreställningen i Karlstad.

Priset består av fortsatt stöd av Vinnova för att vidareutveckla initiativen. Science Park Borås vill bygga upp en ny resurs för att främja inkluderande, samskapande och öppen innovation kopplat till de kunskaper som finns hos verksamheter inom Science Park Borås och Textile Fashion Center.

– Det var många otroligt spännande initiativ på plats i finalen, vilket ger hopp om en ljus framtid där unga tjejer tar plats i teknik- och IT-branschen. Science Park Borås kommer att fortsätta utveckla initiativet genom att bygga upp en innovationshubb för att främja nya samarbeten och innovationer som tar spjärn i hållbarhet och cirkularitet. Vi vill skapa utrymme för utvecklandet av nya metoder och verktyg för kreativt lärande, säger Moa Nilsson, projektledare för DigiMode – Passion for Fashion.

Projektet är ett samarbete mellan Science Park Borås, Smart Textiles, Re:textile, Högskolan i Borås, Sliperiet/Umeå universitet, Inkubatorn i Borås, FashionInk, Drivhuset, Navet Science Center, Innovationsplattform Borås, Textilmuseet och Globala Borås. Projektet finansieras av Vinnova och är en del av satsningen Innovate Passion.

Kontaktperson:
Moa Nilsson, projektledare DigiMode – Passion for Fashion
070-181 26 13
moa.nilsson@hb.se