Från arbetskläder till mode

 

Varje år kasseseras ca 300 000 plagg av Berendsens arbetskläder. Istället för att låta dessa gå till spillo såg Adrian Zethraeus, projektledare Re:textiles, en affärsmöjlighet och en chans till förlängt liv för arbetskläderna genom ett samarbete med modeföretaget Cheap Monday.

 

Med kollektionen c/o Cheap Monday 2018 vill projektet belysa tidigare oupptäckta resurser och från dessa skapa en helt ny kollektion genom upcycling – från arbetskläder till mode. Genom att färga, printa och uppdatera de uttjänta arbetskläderna ges plaggen nytt liv och nytt värde. Detta räddar plagg från att bli avfall, men minskar också användningen av nytt råmaterial, påverkan på miljön och användning av vatten och kemikalier. Ambitionen med projektet är att vidga bilden av hur man kan återvinna kläder.

”Det är viktigt för oss att hela tiden arbeta för en mer hållbar framtid. Med den här c/o Cheap Monday kollektionen upptäckte vi en signifikant källa med plagg som sågs som förbrukade. Att ge dessa plagg nytt liv känns fantastiskt då varje plagg redan har sin egen historia”, säger Carl Malmgren, kreativ chef på Cheap Monday.

”Dessa plagg är av väldigt hög kvalitet, de utvecklades ursprungligen för att klara extrema förhållanden. Att kunna återanvända dessa plagg och göra nya är en bonus, det innebär mindre avfall och blir samtidigt till nya plagg och produkter”, säger Adrian Zethraeus, projektledare Re:textile.

Kollektionen som lanserades den 2 oktober består av jackor, byxor, t-shirts, sweatshirts och en väska, allt tillverkat av kasserade arbetskläder med det efterfrågade, slitna uttrycket. Borttagna lappar, hål och fläckar gör varje plagg unikt.

Som en del i projektet producerade Cheap Monday en kort dokumentär som visar hela processen bakom de färdiga produkterna.

 

 

C/o Cheap Monday är ett hållbarhetslabb. En gång om året släpps en kapselkollektion där Cheap Monday testar och utforskar möjligheter med nya material och processer för att skapa mer hållbara produkter.

 

Se hela kollektionen här.
Läs mer om Re:textiles arbete här.

 

Text: Lisa Dohlnér Lundwall
Foto och film: Cheap Monday