2008 05 05 Viktig intervju för smart delegation

Den 7 maj är en viktig dag för forskningsplattformen Smart Textiles. Då presenterar nämligen representanter från både högskolan, näringslivet och Västra Götalandsregionen det gemensamma projektet för Vinnova. Förhoppningen är att satsningen ska generera i 48 miljoner under en åttaårsperiod.

Läs mer »
linje

2008 04 14 Landshövdingen hellre ambassadör för textil än för fotboll

– Jag är bättre på textila frågor än fotboll.
Det erkände landshövdingen Lars Bäckström när han fredagen den 11 april kom till Textilhögskolan för att informera sig om den stora västsvenska satsningen kring smarta textilier.

Läs mer »
linje

2008 03 27 Miljoner till smart forskning

I början av mars blev det klart att TEKO-industrierna ger 3,2 miljoner till Textilhögskolan som ska satsas på Smarta Textilier. Och för ett par veckor sedan fick Institutionen Ingenjörshögskolan (IH) ett bidrag på en halv miljon kronor för att köpa speciell utrustning för tillverkning av nya fibrer genom smältspinning. Utrustning som bland annat ska användas till utveckling av nya polymerer och ny tillverkningsteknik för fibrer inom den textila forskningen.

Läs mer »
linje

2008 03 20 Cullus – omkullkastar vår mönsterbild

Tänk dig stickade ljudabsorbenter i mjukt runda former, skarpa kvadrater eller varför inte cylindrar? Formen spelar ingen roll. Nu kan arkitekten utgå utifrån rummets behov. I fokus står funktion, flexibilitet och estetik.
Det nya patenterade materialet som utvecklats på Textilhögskolan i Borås visades upp för första gången på Möbelmässan i Stockholm. Och responsen har inte låtit vänta på sig. 

Läs mer »
linje

2008 02 26 Lysande forskning i workshop på Vävskolan

Genom att väva in elektroniska kretsar kan textilier ändra skepnad. Hur man gör det arbetade ett antal forskare inom smarta textilier med i en workshop som hölls i Vävskolan på Textilhögskolan i förra veckan.
– Alla har varit oerhört engagerade. Jag har inte sett ett sånt engagemang någon annanstans, berättar Barbara Layne från Kanada som ledde workshopen. 

Läs mer »
linje

2008 02 12 Spännande textilier på möbelmässan

Det handlade mycket om tredimensionella textilier, textil som integrerar och interagerar med ljus och miljö och kläder som inspireras av människokroppens anatomi när studenter från Textilhögskolan ställde ut sina arbeten på Stockholm Furniture Fair den 6 – 10 februari. 

Läs mer »
linje

2008 02 11 Innovativa textila lösningar uppmärksammas

Textila produkter finns överallt i vårt samhälle. Vi tänker sällan på dem annat än som mode och hemtextil. Det nyinstiftade innovationspriset FIBERRIK uppmärksammar tekniskt intressanta produkter med internationell konkurrenskraft. 

Läs mer »
linje

2008 01 09 Smarta textilier i sport- och modeprodukter

– Smarta textilier i sport- och modebranschen är närmare dröm än verklighet, menar Heikki Mattila, professor vid Textilhögskolan.
Under 2007 års sista Textile Challenge, som arrangerades 19 december, visade han på mer eller mindre lyckade exempel på “smarta” sport- och modeprodukter.

Läs mer »
linje

2007 06 01 Nytänkande och nyskapande i Textilhögskolans examensutställning 

Nya material, nya tekniker – och nya kombinationer av material och tekniker. Textilhögskolans examensutställning 2007 bjuder på mycket nytt. Vävd metall, glas och textil tillsammans, svetsade plagg, smarta textilier. Nytänkande, helt enkelt. 

Läs mer »
linje

2007 05 10 Miljoner till högskolan 

När Stiftelsen Föreningssparbanken Sjuhärad i går delade ut stipendier till bidragstagare runt om i Sjuhärad fick Högskolan i Borås nästan 4,9 miljoner kronor. 
I år har 417 projekt ansökt om bidrag, varav 87 blev beviljade. Totalt delades omkring 15,5 miljoner ut. Sedan 1998 har Stiftelsen Föreningssparbanken delat ut bidrag till olika verksamheter. Pengarna går till föreningar, organisationer och privatpersoner. 

Läs mer »
linje

2007 03 16 Nobelprisbelönad upptäckt utforskas i Borås

Plast kan vara både elektriskt isolerande och ledande. Detta spännande faktum har utforskats lite extra på Högskolan i Borås under det senaste året. I maj i år avslutades ett ettårigt förstudieprojekt, där Ingenjörshögskolan och Textilhögskolan i samarbete med textilföretagen FOV Fabrics AB och Almedahl-Kinna AB undersökt möjligheterna att tillverka textila material som är elektriskt ledande. Detta genom att belägga materialet med elektriskt ledande polymerer – dvs plast.

Lär mer »
linje

2007 01 25 Fabrik för experimentella idéer

Det behövs utrymme för att kunna växa. Det gäller också för idéer. På den helt nya Textil- och modefabriken är det just utrymme för idéer att växa man erbjuder – dessutom kostnadsfritt. – Vi vill att det ska vara en experimentell verkstad, säger Marie Ledendal, en av projektledarna för Textil- och modefabriken.

Läs mer »
linje

2006 12 15 James Bonds nya Q finns i Borås

Profil av Lena Berglin 

Om James Bond skulle anlita Lena Berglin när Q går i pension skulle han få många praktiska nya hjälpmedel: västen som uppfattar fara, linnet som känner av hur bäraren mår och vanten som också är en mobiltelefon.
Eller är det kanske dags för Lena Berglin att vända blicken mot rymden?

Lär mer » 
linje

2006 10 04 Innovativ, interaktiv och intelligent 

Profil av Linda Worbin – Uppmärksammad forskare bakom smarta textilier

Att förmedla ett budskap genom det dekorativa, det är kärnan i allt Linda Worbin skapar och med sina föränderliga mönsterbilder tar hon textilier till en ny teknisk nivå. Som doktorand i textil- och interaktionsdesign på Textilhögskolan har hon möjligheter som annars skulle vara svåra att finna.
 – Här får jag chansen att undersöka, experimentera och visualisera mina idéer!

Lär mer »
linje

2006 04 05 Designat sportmode ligger rätt i tiden 

2006 – ett år fyllt av stora sportevenemang. Institutionen Textilhögskolan tar fasta på tidsandan och tar sig an sportmodet. I sommar startar den engelska kursen “Sports fashion design” i Varberg. 

Läs mer »
linje

2006-02-13 Smarta textilier framhäver Borås styrka

Institutionen Textilhögskolan (THS) tar plats vid årets Möbelmässa i Stockholm med temat “Body & space”. Här visas både bredd och djup och gränsen mellan vad som är en textil och inredningspryl eller modekreation suddas ut. Det handlar om smarta textilier och nya uppfinningar för framtiden. 

Lär mer »
linje

2005 12 07 Smart val av Pagrotsky i Designstafett 

Som en fortsättning på Designåret 2005 har kultur- och utbildningsminister Leif Pagrotsky initierat en designstafett med Svensk Form, som löper under hela 2006. Först ut att visa smarta textilier och interaktionsdesign är ministerns eget val, Linda Worbin, textildesigner och doktorand vid Institutionen Textilhögskolan. 
Den 1 december invigdes utställningen i kulturdepartementets skyltfönster, där hon visar prov på “pratande” kuddar och gardiner som blir lampor.

Lär mer »
linje

2005 05 10 Stipendier haglar över textildoktorand 

Linda Worbin mottog den 25 maj designstipendiet Pagrotskyrummet på 25 000 kronor. Bara att motta ett stipendium från Leif Pagrotsky kan kännas stort men lyckan slutade inte där. Linda har därefter tagit emot tre ytterligare stipendier. Hur kommer det sig att hon har hamnat i en stipendieskur? 

Läs mer »
linje

2005 Antistatiska och el-ledande beläggningar för textila material

I samarbete med KK -Stiftelsen 

Läs mer »
linje

2004 Ny forskning inom textil 

– Nu har vi fått en chans att utveckla området kring tekniska textilier. Hela samarbetet känns väldigt roligt, konstaterar Per Jarnebring på Acqwool AB. 

Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling har beslutat att ge pengar till doktorandtjänster på små och medelstora företag. En ansökan som beviljades var från Institutionen Textilhögskolan vid Högskolan i Borås och företaget Acqwool AB.

Läs mer »
linje

2004 Veckobladet 

Hård kritik mot utkast
Remissvaren på utkastet till högskolans universitets-ansökan är entydiga. Tidsramarna är alltför snäva och en behovsanalys efterlyses

Läs mer (pdf) »
linje