“Det vanligaste problemet i ett projekt är att man inte vet vilka problem som finns”. Efter den devisen har Torbjörn Gärdenfors och Mårten Bernstad drivit sitt projekt framåt. Knappt ett år efter den första kontakten med Smart Textiles och projektets start, ska de tillverka de sista prototyperna av en produkt som ska hjälpa sängvätande barn.

Mårten Bernstad och Torbjörn GärdenforsRedan 2006 började Mårten Bernstad fundera på hur det skulle kunna gå att lösa problemet med barn som kissar ner sig på nätterna på ett sätt som var enkelt, säkert, bekvämt och miljövänligt. . Men det var inte förrän på våren 2010, när han och kollegan Torbjörn Gärdenfors kom i kontakt med Smart Textiles, som projektet verkligen tog fart. 
– Eftersom vi inte har några kunskaper om textila material så behövde vi hjälp, säger Torbjörn Gärdenfors.

Funktionella textilier

För sängvätande barn finns det idag ingen bra lösning. Skyddslakan, blöjor eller mediciner är de tre främsta produkterna som marknaderna erbjuder. 
– De flesta barn upplever det som en stor skam att kissa på sig. Det innebär också för föräldrarna att behöva gå upp mitt i natten och byta sängkläder och pyjamas, förklarar Torbjörn Gärdenfors och fortsätter:

– Vår grundläggande idé är en produkt som gör att urinen inte läcker ut i sängen. Sängkläderna blir inte blöta och barnen slipper skämmas om de till exempel kissar på sig på ett läger. Det är en produkt marknaden inte kan erbjuda idag.

Tidiga prototyper

Torbjörn har jobbat länge med att ta fram nya produkter inom teknikbranschen och har därmed upptäckt fördelarna att ta fram en prototyp tidigt i projektet. 
– Genom att ta fram en prototyp tidigt så upptäcks de svaga länkarna tidigt. Ofta vet man vilka problem som finns. Det är problemen man inte känner till som skapar bekymmer.

Under projektets gång har de arbetat tätt med tekniker inom Prototype Factory och Swerea IVF. 
– Vi har fått väldigt mycket hjälp med materialval och konfektionsdelarna. Det har varit roligt och stimulerande att lära sig om en ny bransch, säger Torbjörn Gärdenfors.

Spännande fas

Patentansökan är inlämnad och företaget Pjama AB, som de startade i samband med projektstart, har blivit beviljade till en inkubator. Just nu tar de fram de sista prototyperna som ska provas på barn. De har varit i kontakt med BVC-centraler och sjuksköterskor i hemstaden Malmö. 
– Nu hänger det på fältstudierna. Det tar alltid lite längre tid att lösa de sista problemen, men det är en spännande fas. Förhoppningsvis kan vi släppa produkten på marknaden till hösten.