Prisas för sitt hållbarhetsarbete

Den 15 augusti prisades vinnarna av Encouragement for Action vid en ceremoni i Stockholm Fashion District. Modeföretagen Rekotex, Filippa K, We Are Spin Dye och Swedish Stockings tilldelades pris för sitt hållbarhetsarbete och de uppmärksammas tack vare sitt arbete med nya affärsmodeller, ny teknologi och sin kommunikation kring hållbarhet och värderingar. Adrian Zethraeus, projektledare Re:textile, och Susanne Nejderås, verksamhetschef Smart Textiles, satt med i två av jurygrupperna och fanns på plats under prisceremonin.

 

”Vi vet att så många företag och människor inom vår branch är starkt engagerade i hållbarhetsfrågan och vi vill med Encouragement for Action ge uppmuntran för att påskynda omställningen till en mer hållbar modebransch och inspirera fler företag”, säger Helena Waker, VD för Stockholm Fashion District.

”Många utmaningar vi har idag kommer att lösa sig tack vare ny teknik och nya affärsmodeller i framtiden. Det är viktigt att uppmuntra föregångare så att fler kan inspireras till att påbörja sin hållbarhetsresa”, säger Jennie Rosén, VD för Swedish Fashion Council.

Lokal vinnare i kategorin Closing the loop

Vinnaren i kategorin Closing the loop var modeföretaget Rekotex från Borås. Rekotex är en digital plattform där textilföretag kan sälja överblivna kvalitetstyger. Detta gynnar även mindre företag som kan få tillgång till kvalitetstyger utan tygproducenternas höga kvantitetskrav.

Motiveringen för valet av Rekotex som vinnare lyder:

En spännande start-up med fokus på resurseffektivisering genom att tillgängliggöra redan befintligt material. Win-win-win för tillverkare, designers och planeten.

“Det känns enormt hedrande med den tuffa konkurrensen som det var bland de nominerade och det ger ju en härlig skjuts framåt i min satsning. Det kan ju också öppna möjligheter till nya samarbeten framöver nu när fler känner till Rekotex”, säger Marie Jonsson, grundare av Rekotex.

 

 

Text: Lisa Dohlnér Lundwall
Bild 1: Felicia Masalla
Bild 2: Elsa Haregot