Pengaregn över ny vävprocess

Siw Eriksson är glad för de 20 000 kronor som hennes och Lena Berglins företag Quintex vann under Espira TillväxtcupFör företaget QuinTex har det rasslat till ordentligt i kassan de senaste dagarna. Förra veckan fick Lena Berglin och Siw Erikssons företag sammanlagt 120 000 kronor från olika stipendier. Den 23 november fick de ett ytterligare tillskott på 300 000 kronor från Vinnova.

QuinTex är ett teknikutvecklingsföretag som har startas av Lena Berglin och Siw Eriksson, forskare på Textilhögskolan och Smart Textiles  

Företaget utvecklar en ny typ av tillverkningsprocess för utveckling av resurssmarta 3 dimensionella textila strukturer. Det innebär att de ska bygga om en vävmaskin för att den ska klara mer komplicerade utvecklingsprocesser.
– De gamla vävmaskinerna har funktioner som fungerar väldigt bra så vi vill inte bygga en helt ny från grunden. Istället vill vi lägga till fler applikationer för att den ska klara att producera tekniska och funktionella produkter, säger Siw Eriksson.

Vinnare

I förra veckan var QuinTex ett av företagen som vann Espira Tillväxtcup när prisutdelningen ägde rum den 18 november . Dels fick de 5000 kronor för “Bästa affärsidé från Högskolan i Borås”, dels fick de ” Swedbank Sjuhärads pris för tillväxt” på 15 000 kronor. Dagen innan hade de också fått besked om att de tilldelats 100 000 kronor från Curamus-stiftelsen. 
– Med pengarna har vi möjlighet att vi kan ta in resurser som kan “springa på bollar” åt oss. Vi vill gärna växla upp tempot lite för företaget.

I tisdags, den 23 november, fick de ytterligare ett stipendium på 300 000 kr. Vinnovas “VINN NU” som stöttar nystartade företag som baserar sin verksamhet på forsknings- och utvecklingsresultat. 
– Självklart betyder pengarna mycket men det är också en bekräftelse på att vi har en god idé. De ger bra råg i ryggen, säger Siw Eriksson avslutningsvis.

Fotnot: Lena Berglin fick i måndags den 22 november ytterligare 500 000 kr från Vinnova – dock i egenskap som forskare på Textilhögskolan/Smart Textiles.

Text: Therese Rosenblad
Foto: Thomas Larsson