2010-12-15_osynlig_hjalmNär nyheten om hjälmen Hövding släpptes under hösten 2010 slog den ner som en bomb. Medier från hela världen ville veta om det verkligen var sant – hade ett svenskt företag tagit fram en “osynlig” hjälm? Succén var ett faktum och redan nu planeras version 2.0 där smarta textilier ska ingå.

Hjälmen Hövding kallas osynlig eftersom det bara blir en hjälm när den behövs. Faktum är att den bärs som en krage och när olyckan är framme utlöses kragen, likt en airbag, och blir en hjälm.   Anna Haupt och Terese Alstin står bakom innovationen och företaget Hövding. Idén föddes när de skulle skriva sitt examensarbete under deras utbildning till industridesigners.

Under utvecklingen av hjälmen kom de i kontakt med Smart Textiles 2008. De startades upp som ett företagsbaserat projekt med syftet att integrera elektroniken för hjälmen genom textil. 
– Vi hade kommit för långt i processen för att få med det i den här versionen. Men för Hövding 2.0 kommer vi att byta ut de elektriska komponenterna mot tyg med silvertrådar för att öka flexibiliteten i hjälmen, säger Anna Haupt.

Stort mediauppbåd

Nu jobbar tolvmanna företaget för fullt med att, för tillfället möta medierna men också för att förbereda för massproduktionen som inleds under våren. 
– Vi kunde inte drömma om att vi skulle få så mycket uppmärksamhet. All denna mediakontakt fanns inte med i tidsplanen, säger Anna Haupt.

De förhandlar just nu med olika återförsäljare med teckning i hela Europa och tror att försäljningen startar till våren, dels genom fysiska butiker men också genom deras egen webbshop. 

I januari 2011 kommer hjälmen finnas i det Textila Materialbiblioteket för den som är nyfiken. Det Textila Materialbiblioteket finns i galleriet på plan 2 på Textilhögskolan, Bryggaregatan 17.

Läs mer om hur hjälmen Hövding fungerar här.

2010-12-15_osynlig_hjalm_innovatorerna
Terese Alstin och Anna Haupt