Tekniken finns. Målgruppen finns. Finansieringen finns inte.
– I framtiden tror jag att företagen kommer att komma till mig, istället för att jag ska jaga dem, säger Marjan Kooroshnia, mastersstudent vid Institutionen Textilhögskolan, och skrattar.

I höstas lade Marjan Kooroshnia upp bilder på sin webbsida som föreställde munskydd som skiftade färg och mönster när man andades på dem. I svininfluensatider spred sig upptäckten snabbt till en rad sajter och medier runt om i världen. Idén med just munskydd fick Marjan Kooroshnia från mamma och pappa.
– När jag pratade med mina föräldrar och vänner hemma i Iran beklagade de sig och tyckte att munskydden var fula. Då kom jag på idén att göra snyggare och intressantare munskydd.
– I Iran använder man munskydd för att skydda sig mot föroreningar. I Japan använder man munskydd för att skydda andra när man är förkyld och i Sverige har jag märkt att människor använder munskydd när de dammar hemma.

Munskyddens mönster ändrar färg när utandningstemperaturen uppnår viss temperatur.

Marjan Kooroshnias forskning, som finansieras av Smart Textiles, handlar om att gömma och blanda färger och mönster. 
– Tidigare fanns thermokromisk färg som, när den värms upp, blir osynlig. Det har också gått att ändra en färg till en annan genom uppvärmning. Vad jag har gjort är att blanda thermokromiska färger med varandra så att efter dem värmts upp blir flera färger. Jag har dessutom hittat ett sätt att göra mönster osynliga i thermokromisk färg.

Marjan Kooroshnia är i grunden grafisk designer och har provat sina färger på andra material också, som till exempel plats och papper, med lyckat resultat. Än så länge har hon bara visat upp exempel på munskydd, men hon har fler idéer på gång.
– Mitt slutprojekt handlar om fjärilar, hur man kan spegla fjärilars liv genom färg, på olika material.

Politik hindrar produktion

Marjan Kooroshnias tid som student vid Textilhögskolan tar egentligen slut till sommaren. Då är tanken att hon ska åka tillbaka till Iran. Får hon som hon vill blir hon dock kvar i Sverige ett tag till.
– Här har jag mycket större möjligheter att sprida min kunskap och mina upptäckter via media och internet. Om jag åker tillbaka tror jag att allt kommer att censureras.

Marjan Kooroshina är unik med sin metod att kunna ha flera lager med termokromatiska färger.

I Iran finns dock en marknad för munskydd. Problemet just nu är den politiska situationen i landet.
– Om jag skulle åka tillbaka skulle jag kunna ta med mig färg i resväskorna, men förmodligen inte ha möjlighet att beställa ny, eller tillverka färg i Iran.

Tekniken finns alltså, att med färg både få barn att vilja duscha och vuxna att använda munskydd, men än finns ingen produktion i stor skala. Marjan Kooroshnia tror visserligen att massproduktion inte ligger längre fram än två år i tiden, men det finns svårigheter på vägen dit.
– Vi måste ha med oss marknaden för att börja producera och det är det som är det svåra. Det verkar som att jag måste övertyga företagen om att satsa på det här och det är svårt, eftersom de företagen finns i Asien, främst Indonesien, Pakistan, Kina. Det är också svårt att veta vem man ska prata med hos de olika företagen. 
– I framtiden tror jag dock att det blir annorlunda. Då kommer företagen till mig istället, avslutar Marjan Kooroshnia.

Text och foto: Kristoffer Lidén